1990’lı yıllardan itibaren ülkemizde hızla yayılan bu zehir özellikle gençleri aromatik tatlarla etkilemektedir.
Nargile dumanı sudan geçerek zararı azaltmıyor aksine daha da tehlikeli hale getiriyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre nargilenin zararlı etkisi 50 sigara içmeye eşit.
Nargilede kullanılan özel tütün sigaraya oranla 10 kat daha çok nikotin içeriyor. Sigara ve nargile içme yaşı giderek düşerken, nargile kafeleri insanları özendiriyor. Nargileye çeşitli tatlandırıcılar karıştırılarak tütünün acı tadının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı ancak verdiği zararı ortadan kaldırmadğı belirtiliyor.
Uzmanlar, nargilenin kapalı alanlarda içilmesini ve özellikle öğrencilerin gençlerin bu ürünü tüketmesinin yasaklanmasını ve nargile kafelere alınmamaları gerektiğini belirtiyor.
Bilimsel olarak nargilenin oluşturduğu hastalıklar bütün tütün ürünleri gibi kanser, kalp ve damar hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, solunum yolu hastalıkları gibi pek çok öldürücü hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Dumanı sudan geçmesine rağmen yüksek oranda zehirli maddeler içerir ve akciğer kanseri, mesane kanseri, ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açtığı kanıtlanmıştır.
Hepatit, tüberküloz, herpes gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olan nargilede, sipsi olarak adlandırılan değiştirilebilir ağızlıklar hastalık bulaşma riskini azaltmadığı gibi onlarca kişinin nefes alıp vermesinden dolayı marpucun içinde ve duvarlarında mikrop ve bakteri tabakaları birikerek solunum yoluyla diğer kullanan kişilere geçer.
Nargile dumanında çok yüksek oranda zehirli ve uçucu kimyasallar bulunmakta. Aromatik tütünlerde bulunan şekerin yanmasıyla ortaya çıkan zehirli maddeler bağımlılık etkisi yapar.