Son zamanlardaki gelişimler gözönüne alındığında bilişim teknolojileri, biyo ve nanoteknolojinin önümüzdeki dönemlerde etkisini göstermesi beklenmekte. Önümüzdeki dönem içerisinde özellikle savunma ve güvenlik teknolojilerinde de önemli ölçüde gelişmeler beklenmekte.
Son zamanlarda hızla yayılan terörizm ve asimetrik tehditler, ülke güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınacak önlemlerin artırılmasına neden olmuştur.
Savunma harcamalarında ki artış, teknolojilerin hem askeri hemde sivil alanda kullanılmak üzere çift kullanımlı olarak üretilmesi gereğini ortaya çıkarmıştır.
Nanoteknoloji yapılanmasının günümüz şartlarına göre değil en az 20 yıllık bir perspektifte değerlendirilerek hazırlanması daha uygundur.
Dünyada birçok ülke tarafından oluşturulmuş olan kümeleşmiş bir nanoteknoloji yapılanmasının henüz Türkiye tarafından oluşturulamadığı ve araştırmaların araştırma kurumları tarafından bireysel seviyede yapıldığı görülmektedir.
Hâlihazırda Türkiye’de bulunan nanoteknoloji cihaz ve tesis altyapısı nanoteknolojinin her alanında araştırmalar yapmaya yeterli değil. Bu yüzden araştırma kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) için geliştirmeyi düşündükleri nanoteknoloji kabiliyetlerini mevcut tesis ve cihaz altyapılarına göre hazırlayarak projelendirmektedirler.
Ancak bu projelerin mevcut duruma göre değil TSK’nın ihtiyaçlarına yönelik hazırlanması ve geliştirilmesi gerekmekte. Bu bağlamda TSK tarafından öncelikli nanoteknoloji ihtiyaçları belirlenmeli ve araştırma kurumları tarafından yapılan NAR-GE çalışmaları belirlenen bu ihtiyaçlar çerçevesinde teşvik edilmesi gerekiyor.
Türkiye nanoteknoloji alanında ilan edilecek olan milli seferberlik içerisinde aktif olarak yer almalı. Bu kapsamda, ihtiyaç makamı olarak nanoteknolojinin hangi alanlarından faydalanacağını ve kendisini en çok hangi alanların fayda sağlayacağını analiz ederek ihtiyaçlarını belirlemeli ve bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulacak sektörel bazda kümeleşme çalışmalarına personel desteği sağlamalıdır.
Gelecekte bu alanlarda söz sahibi olabilmek için Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde nanoteknolojiden asli olarak sorumlu bir daire başkanlığının teşkil edilmesi konusunun tartışmaya açılması faydalı olacaktır.
2020 yılı ve ötesinin akıllı silah sistemlerini kullanacak olan nitelikli personel alımı ve yetiştirilmesine yönelik planlamaların acil olarak başlatılması gerekiyor.
Nanoteknoloji alanında meydana gelecek gelişmeler çerçevesinde bir yandan yeni kazanımlar elde etmeye çalışırken diğer taraftan düşman tarafından geliştirilen nanoteknoloji sistemlerine yönelik karşı tedbirler geliştirilmesi için üniversiteleri ve endüstriyi NAR-GE çalışmaları ve üretiminde proaktif olmaları yönünde teşvik etmelidir.
Personelin nanoteknoloji alanında eğitilmesi maksadıyla, tatbikat senaryoları içerisine nanoteknolojinin potansiyel uygulamalarını adapte etmeli ve muhtemel gelişmeleri içeren senaryoların plan tatbikatlarında oynanmasını sağlamalıdır.
Yerli NAR-GE (Nanoteknoloji Araştırma ve Geliştirme) laboratuarların kurulması, bunlar için kaynak temin edilmesi destek sağlanarak uzun vadede kendi nanoteknoloji NAR-GE laboratuarlarının oluşturulması gerekiyor.