Nahçıvan neresi nereye bağlı

Nahçıvan neresi nereye bağlı

Nahçıvan Özerk bir Cumhuriyettir ve Azerbaycan’a bağlıdır ancak Azerbaycan ile toprak bağlantısı yoktur. Türkiye ile arasında 17 kilometrelik kara sınırına sahiptir. Nahçıvan Şehri ile Iğdır arasındaki mesafe yaklaşık olarak 160 kilometredir. Türk devletleri içinde Türkiye ile sınırı olan tek bölgedir.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Ermenistan’la sınırı 246 km, İran’la sınırı ise 204 km’dir.

Yaklaşık 5,5 milyon kilometrekare yüzölçümüne sahip olan bölge genellikle dağlık bir yapıdadır. Arazinin yüzde 20’si ova yüzde 2’si ormanlıktır. Ovalar tarıma elverişlidir. Bölgede zengin madensuyu ve tuz kaynakları bulunmaktadır. Mobilya, inşaat malzemeleri maden suyu ve meyve suyu ihraç edilmektedir.

435 bin nüfusa sahip olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde Ziraat Bankası Azerbaycan ortaklığı olan Azer-Türk Bankası’nın Nahçıvan’da şubesi bulunmaktadır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ekonomik yönden çok geri kalmış durumdadır. Bağlı bulunduğu Azerbaycan ile sınırının bulunmayışı ve özellikle Ermenistan ile çok uzun ve kapalı sınırlara sahip oluşu, İran ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin azlığı, ülkeyi kapalı ekonomik şartların hüküm sürdüğü bir konumda bırakmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir