Myanmar Birliği Cumhuriyeti (Burma ya da Birmanya), Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasında kalan bir ülkedir.
1919’dan 1937 yılına kadar Myanmar, Birmanya adı altında Hindistan’ın bir eyaleti olarak İngiliz yönetiminde kaldı. 1948 yılında İngiltere sömürge yönetimi fiilen bitti.
1947 yılından bu yana devam eden Arakan İsyanı’nda Myanmar Ordusu ile Myanmar’daki Müslüman azınlık Rohingyalar arasında sık sık çatışmalar yaşanmakta, 2012 Arakan Bölgesi ayaklanmaları ile artan çatışmalar sırasında Myanmar Hükümeti ve siviller tarafından Müslüman azınlığa yönelik saldırı katliam yapılmıştır.
2016 yılında Myanmar Dini İşler Bakanı Aung Ko ülkede yaşayan Budistleri tam vatandaş ilan etmiş Müslümanları ise yan ve yarı vatandaş şeklinde tanımlamıştır.
Çoğunluğu Budist olan Myanmar’da resmi makamlar, Müslümanların nüfusun yüzde 4’ünü oluşturduğunu iddia etmektedir ancak müslüman önderler bu oranın yüzde 10 ile 14 aralığında olduğunu söylemektedir. Müslümanların etnik köken dağılımı ise: yüzde 68 Hint, yüzde 30 Myanmarlı, yüzde 2 Çin asıllıdır. Müslümanların yüzde 41’i Arakan bölgesinde geri kalanı ise ülkenin diğer bölgelerinde yaşamaktadırlar. Büyük çoğunluğu Hanefi mezhebindendir.
Myanmar’da vatandaşların hükümetten izin almadan din değiştirmesi yasak. Yasanın ihlali, hapis cezasını öngörüyor.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Arakan’da Müslüman devleti kurma faaliyetleri silâhlı çatışmalara ve hükümetin askeri operasyonlar yapmasına neden oldu. Binlerce Müslüman yurtlarından çıkarıldı ve camileri, okulları, evleri zarar gördü. Bunlardan geriye dönenleri Myanmar hükümeti ülkeye kaçak yollardan giren yabancılar olarak kabul etti.
Ülkedeki müslümanlar arasında sosyal yaşamda ve dini görevleri ifa etme hususunda farklı görüntüler sergilenmektedir. Siyasi ve sosyokültürel açıdan bölünmüşlük vardır ve her toplumun kendi derneği vardır.