Eğitimde sanayi işbirliği ve mühendislik fakültelerinde eğitim kalitesini artırmak için önümüzdeki eğitim döneminden itibaren mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilere sanayide staj zorunluluğu gelecek.
Ayrıca öğretim görevlilerinin sanayi ile iş birliği yapma zorunluğu olacak.
Mühendislik fakültelerinde en az bir dönem işyeri eğitimi zorunlu hale getirilecek.
Mühendislik fakültelerinde okuyan öğrenciler, mevcut uygulamada sanayiden kopuk bir eğitim aldıkları için mezun olduklarında iş bulmakta sıkıntı yaşıyor. Aynı şekilde sanayici de tercihen iş deneyimi olan mühendis çalıştırmak istiyor.
Stajın nasıl yapılacağı, ödenecek ücretler, stajyerlerin sigortası gibi konular yasal düzenlemelerden sonra netleşecek.
Meslek yüksek okulu ve mühendislik eğitimi veren tüm fakültelerdeki öğretim elemanlarına sanayide sektör ile ortak çalışma yapma zorunluluğu getirilerek üniversiteler artık, yeni öğretim elamanı alımında sektörel tecrübe isteyecek. Sektörden kopuk olan bir eğitim, teoriden öteye geçemiyor. Mevcut öğretim elamanları için ise bazı zorunluluklar getirilecek. Örneğin; mühendis yetiştiren bir yardımcı doçent, doçent olabilmek için artık sanayi sektörü ile ortak bir çalışma yapmak veya bir patent almak zorunda olacak.
Elektrik, Elektronik Mühendisliğinde okuyorum, Staj için TEİAŞ’a başvuru yaptım, başvurumu kabul edemeyeceklerini , Cumhurbaşkanlığı Kariyer …. ile başlayan linke girip oradan başvuru yapılacağını ve onların staj yapıp yapamayacağımıza karar verebileceklerini ve yer seçimi yapabileceğini söylediler. Başvurum kabul edilmedi. Neden önümüze bu engeller ve prosedürler çıkarılıyor. bunları kolaylaştırmak ve staj yapabilmemize olanak sağlamanız gerekmezmiydi.
Cevap: Ordinaryüs Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu sorunuzun cevaplarını uzun uzun anlatıyor.