Yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip olan Mozambik, Afrika kıtasının güneydoğusunda yer alan fakir bir ülkedir. Ülke zengin doğal kaynaklara sahiptir.
Afrika kıtasının güneydoğusunda yer alan Mozambik kuzeyinde Tanzanya, Malavi ve Zambiya ile, batısında Zimbabve ile, güneybatısında Güney Afrika Cumhuriyeti ve Svaziland ile komşudur. Doğu ve güneydoğusunda Hint okyanusu bulunmakta. Yüzölçümü 799 bin 380 kilometrekare olan ülkenin başkenti Maputo’dur. Ülkede genel olarak tropikal iklim hâkimdir. Resmi Dili Portekizce’dir.
Ülkenin yüzde 28,4’ü Katolik, yüzde 15,5’i Siyonst Hristiyan, yüzde 12,2’si Protestan yüzde 17,9’u Müslüman ve yüzde 6,7’si diğer dinlere mensuptur.
Mozambik, Portekizlilere karşı 1964 yılında başlayan ve 1975 yılında biten savaştan sonra bağımsızlığını kazanmış, 1990 yılında çok partili bir demokratik sistem kabul edilmiş, resmi adı Mozambik Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.
Afrika kıtasının en fazla nüfusa sahip 12. ülkesidir. Ülke nüfusunun üçte ikisinden fazlası kırsal kesimde yaşamaktadır. İşgücünün yüzde 81’i tarım sektöründe, yüzde 6’sı sanayi sektöründe istihdam edilmektedir.
Mozambik 127,4 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahiptir. Doğalgaz üretiminin genişleyecek olması doğal kaynak sektöründe hızlı bir yükselişin yaşanacağına işaret etmektedir. Mozambik’teki yeni gaz projeleri ülkeye 70 milyon tutarında yatırım çekecek.
Songo’da bulunan Afrika’nın en güçlü hidroelektrik santrali ile Mozambik önemli hidroelektrik potansiyeline sahip bulunmaktadır.
Türkiye ile Mozambik arasındaki ticaret hacmi henüz istenilen seviyede değil. 2015 yılı itibarıyla Türkiye’nin Mozambik’e gerçekleştirmiş olduğu ihracat 43,8 milyon dolar, Mozambik’ten gerçekleştirdiği ithalat ise 72 milyon dolar seviyesindedir. 2015 yılında Mozambik’e yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 8,2 oranında azalırken, Mozambik’den yapılan ithalat ise yüzde 15,4 oranında artmıştır.
Mozambik’in en büyük tedarikçisi Güney Afrika Cumhuriyeti’dir. 2013 yılında Mozambik’in ithalatının yüzde 33’ü Güney Afrika Cumhuriyeti’nden gerçekleştirilmiştir. Güney Afrika’dan sonra sırasıyla Bahreyn, Çin, Hollanda, BAE ve Portekiz Mozambik’in diğer önemli tedarikçileridir. Türkiye Mozambik’in otuzuncu büyük tedarikçisidir ve pazarda yüzde 0,4 paya sahiptir.
Mozambik’in en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında Hollanda gelmektedir. Mozambik’in 2014 yılında en fazla ihraç ettiği olan alüminyum çubuk ve profillerin tamamı Hollanda’ya gönderilmiştir. Hollanda’dan sonra Güney Afrika Cumhuriyeti, Singapur, Hindistan, Birleşik Krallık ve Çin Mozambik’in diğer önemli pazarlarıdır. Türkiye Mozambik’in 25. büyük pazarıdır.
Dünya Bankası’nın raporuna göre Mozambik’in 1996 yılında yüzde 69,7 düzeyinde olan ulusal yoksulluk oranı 20 yılda yüzde 46,1’e geriledi. Rapora göre, ulusal yoksulluk oranı başkent Maputo ve çevresinde yüzde 28,8 oranında, ülkenin en fakir eyaletleri olan Nampula ve Zambezia’da ise sırasıyla yüzde 82,3 ve yüzde 83,6 düzeylerinde gerçekleşti.