MoÄŸolistan Türkiye’deki Haber Ajanslarının Ä°lgisini Ä°stiyor

Moğolistan Türkiye'deki Haber Ajanslarının İlgisini İstiyor

Türkiye’den çok sayıda belediye baÅŸkanı MoÄŸolistan SaÄŸlıklı Åžehirleri Destekleme Örgütü ve TDBB üyesi Sainshand Belediyesi’nin resmi davetlisi olarak MoÄŸolistan’da ağırlandı.

Programın ilk gününde MoÄŸolistan’ın politik ve ekonomik durumu, Türkiye ile iliÅŸkileri ve iÅŸbirliÄŸi imkanları hakkında görüşüldü.

Büyükelçi Vekili Maslahatgüzar Kıyak, iki ülke arasında 1996 yılından beri süren çifte vergiyi önleyen anlaÅŸmanın uzatılmasını belirtti. Tekstil, inÅŸaat, tarım, madencilik, turizm gibi sektörlerde de yatırımların arttırılması, kardeÅŸ ÅŸehir iliÅŸkilerinin iÅŸlevselleÅŸtirilmesi, Türkiye’deki haber ajanslarının ülkeye olan ilgisinin arttırılması ve burs imkanlarının geniÅŸletilmesinin önemine vurgu yaptı.

Vali Gankhuyag, MoÄŸolistan’ın ihracatının yüzde 70’inin Sainshand ÅŸehrinden geçtiÄŸini, bölgenin kok kömürü, bakır, uranyum ve petrol rezervleri açısından son derece verimli olduÄŸunu bunların yanında da turizm hacminin yıllar içinde arttığını ifade etti.

Sainshand Belediye Başkanı Batsukh Batbayar, şehirde kurmayı planladıkları spor merkezleri, modern hayvancılık tesisleri ve dinozor parkından söz etti. Sainshand şehrinin kuruluşunun 54. yıl dönümü etkinliklerine onur konuğu olarak katılan heyet, festival kapsamındaki at yarışları, güreş ve okçululuk müsabakalarını ve yöresel etkinlikleri izledi.

MoÄŸolistan Ä°mar ve Åžehircilik Bakanlığı MüsteÅŸarı Ravjikh Erdeneburen, Türk iÅŸ adamlarının bölgeye ilgisinin son 3 yılda artış gösterdiÄŸini, TDBB’nin MoÄŸolistan ve Türkiye arasında gerçekleÅŸebilecek projelerde çok önemli bir noktada yer aldığını vurguladı ve ülkedeki köylere emsal olması için inÅŸa ettikleri Örnek Köy Projesi’nden bahsederek, söz konusu projeye Türkiye’nin katkı saÄŸlayabileceÄŸi alanları olduÄŸunu ifade etti.

Resmi ziyaretler sonrasında yapılan Ulanbatur şehir turunun ardından Kardeş Belediyeler yemeği gerçekleştirildi. Kardeş Belediyeler yemeğinde, TDBB heyeti, Shariin-Gol ve Mandalgobi Belediye Başkanları, İmar ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Moğolistan Tapu ve Kadastro Dairesi Başkanı, Chingeltei Belediyesi Mali İşler Şubesi ile Aile ve Sosyal İşler Şubesi Müdürü, yerel yöneticiler ve TİKA Ulanbatur Koordinatörü ile bir araya geldi.

Mandalgobi’den gelen ve daha önce Kocaeli’deki çocuk ÅŸenliÄŸine de katılan Tengrin Temdeg Çocuk Grubunun folklor gösterisi ve hediyeleÅŸme töreninin ardından, 7 günlük program sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir