Moğolistan kuzeyinde Rusya, güneyi, doğusu ve batısında Çin ile komşudur. Moğolistan’ın Kazakistan’a sınırı bulunmuyor ancak ülkenin batısı Kazakistan’a birkaç mil uzaktadır. Denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Yüzölçümü 1 milyon 566 bin 500 kilometrekaredir.
Başkenti Ulan Bator olan ülkenin nüfusu 2 milyon 800 bin
Moğolistan vatandaşlarının yüzde 94’ü Moğol, yüzde 6’sı ise Kazak asıllıdır.
Moğolistan’ın büyük bölümü dağlıktır ve yayla tipi araziler görülmektedir. Yüksek araziler en çok Ülke’nin kuzey batısında toplanmıştır. Ülkenin güneydoğusunda Gobi Çölü bulunmaktadır.
Moğolistan ekonomisi tarım ve hayvancılık ile bakır ve altın gibi ülkenin temel döviz girdisini sağlayan bir kaç malın ihracatına dayanmaktadır.
Altın ve bakır madencilik sektörünün temel üretimidir.
Ekonominin önemli sektörleri olan hizmet, taşımacılık ve haberleşme, toptan ve perakendecilik, banka ve mali kuruluşlar, gayrimenkul ve ticaret hizmetleri sektörleridir. Maden kömürü, tungsten, bakır, molibden, altın, kalay ülkenin yeraltı zenginliklerini teşkil eder. Moğolistan bakır bakımından Asya’da birinci, dünyada ilk 10 sırada yer alır.
Moğolistan’da hafif sanayi, ülkenin her tarafında mevcuttur. Sanayisi esas itibariyle gıda, tekstil, kimya ve çimentoya dayanır.
Çin, Rusya, Güney Kore, Japonya, Amerika ve Almanya başlıca ticaret ortaklarıdır.
Taş kömürü, bakır ve demir cevherleri, ham petrol, altın, hayvan ürünleri ve çinko başlıca ihracat kalemleridir.
Petrol yağları, otomotiv, inşaat makineleri, hava taşıtları, elektrik, inşaat malzemeleri, tekstil ürünleri başlıca ithalat kalemleridir.
Moğollar arasında en yaygın spor güreştir. Okçuluk ve at yarışlarının da yaygın olduğu ülkede, çocuklara küçük yaşta ata binmesi öğretilir.