Mehmed Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 yılında İstanbul’da, sade ve geleneksel bir hayatın yaşandığı Fatih’in Sarıgüzel semtinin Nasuh mahallesindeki bir evde dünyaya geldi.
İlk ve Orta öğrenimini Fatih Rüşdiyesi ile Mekteb-i Mülkiye İdadisi’nde tamamladıktan sonra, dört yıllık Halkalı Ziraat ve Baytar (Veteriner) okuluna girerek 1893 yılında mezun oldu.
Ziraat Nezareti, Umur-i Baytariye Müdür Yardımcılığı yaptı. Görevi gereği, Rumeli Arnavutluk, Anadolu, Arabistan’a gitti. Eşref Edip’le birlikte Sırat-ı Müstakim, Sebilürreşad dergilerini çıkardı. Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Akif, Darülfünun Edebiyat-ı Umumiye Profesörlüğünü yaptı.
Mehmet Akif Ersoy, ilk Meclis’te(1920-1923) Burdur Milletvekili oldu. Daha sonra Mısırlı Prens Abbas Halim Paşa’nın davetiyle Mısır’a giderek, Hilvan’a yerleşti. 1926 yılında Mısır’da Edebiyat Fakültesi’nde Türkçe Profesörlüğü yaptı. 1936 yılında da Antakya’ya geldi, fakat tekrar Mısır’a döndü.
Daha sonra Türkiye’ye dönen Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936’da İstanbul’da siroz hastalığından vefat etti.
İstiklal Marşımızın şairi olan Akif’in, İstiklal Marşında bazı kelimeleri özellikle vurguladığı görülür. Birinci kıtadan itibaren bazı örnekler vermek gerekirse sancak, ocak, millet, kurban, hilal, helal, Hak, İstiklal, iman, şehit, cennet, vatan, mabet, ezan, şehadet, din, hürriyet, gibi kelimeler kültürel boyutuyla ve tarihi birikimiyle ifade edilir. Bu kelimelerde asırların hatırası, zaferleri, acıları, milletin karakteri, imanı, cesareti vardır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Türk ırkına düşman olan Sömürgeci ülkelere, Türk ırkına saldırıda bulunduğu için “Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl? Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl” ifadelerini kullanmıştır.
Mehmet Akif Ersoy marşı yazdıktan sonra “Allah bir daha İstiklal marşı yazdırmasın” dileğinde bulunmuştur.
4 Mayıs 2007 tarihinde meclis, İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü olarak 12 Mart gününü belirledi.