Maymunlar ve Kuşlar Gibi Arılar Sıfırı Kavrayabiliyormuş

Maymunlar ve Kuşlar Gibi Arılar Sıfırı Kavrayabiliyormuş

Maymunlar ve Kuşlar Gibi Arılar Sıfırı Kavrayabiliyormuş

GeçmiÅŸte 0’ı kavrayacak seviyede zekâya sadece insanların sahip olduÄŸu zannedilirdi.

0, anlaşılması zor soyut matematiksel bir kavram. Eski toplumlarda 0 diye bir kavramın olduÄŸuyla alakalı hiç bulgu yok. Günümüzde bir çocuÄŸun 0’ı öğrenmesiyse birkaç sene sürer ama bilimsel çalışmalar maymunların ve kuÅŸların da 0’ı kavrayabildiÄŸini gösterdi.

Avustralya ve Fransa’dan bir grup araÅŸtırmacı tarafından yayımlanan makalede, arıların da bu soyut matematiksel kavramı anlayabilen canlılar olduÄŸu belirtiliyor.

AraÅŸtırmacılar ilk önce arıları az sayıda nesneleri seçecek ÅŸekilde eÄŸitti. Arılara iki ayrı resim gösterildi ve az sayıda nesne içeren resimleri seçmeleri durumunda ÅŸekerli suyla ödüllendirildi. ÖrneÄŸin resimlerin birinde 2, diÄŸerinde 4 nesne varsa arının ÅŸekerli suyu alabilmesi için 2 nesne olan resmi seçmesi gerekiyor. AraÅŸtırmacılar arılara gösterilen iki resmin birinin tamamen boÅŸ olması, diÄŸerininse bir ya da daha fazla nesne içermesi durumunda arıların boÅŸ resmi seçtiÄŸini gözlemledi. Bu durum arıların 0’ı kavrayabildiÄŸini ve 0’ın diÄŸer sayılardan daha küçük olduÄŸunu anlayabildiÄŸini gösteriyor.

İnsanların beyninde 80 milyarın üzerinde nöron (sinir hücresi) bulunurken, arıların beyinlerindeki nöron sayısı 1 milyon civarındadır. Bu kadar küçük beyinlere sahip olmalarına rağmen arıların soyut matematiksel bir kavramı anlayabilmesi şaşırtıcı bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir