Matthew McConaughey Kimdir

Matthew McConaughey Kimdir

Matthew David McConaughey 4 Kasım 1969 yılında Teksas’ta doğan İrlanda asıllı Amerikalı sinema oyuncusudur. Öğrenci değişim programıyla Avustralya’da yaşadı.

McConaughey oyunculuk kariyerine 1991 yılında başladı. Richard Linklater’in 1993 yapımı Dazed and Confused filminde rol alana kadar öğrenci filmlerinde ve bir takım televizyon yapımlarında oynadı. Bu sırada country şarkıcısı Trisha Yearwood’un “Walkaway Joe” klibinde, Unsolved Mysteries televizyon dizisinde ve Angels in the Outfield, Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, Boys on the Side filmlerinde rol almasıyla tanınmaya başladı. John Grisham’ın aynı adlı romanından uyarlama olan 1996 yapımı A Time to Kill filminde avukat rolüyle büyük bir çıkış yakaladı.

McConaughey birçok filmde önemli roller almaya başladı; Contact, Amistad, The Newton Boys, Edtv ve U-571. 2000’li yılların başlarında romantik komedi filmlerinin aranılan oyuncusu oldu. The Wedding Planner ve How to Lose a Guy in 10 Days filmleri eleştirmenlerce başarılı bulundu. Bu dönemde düşük bütçeli Tiptoes filminde bir itfaiyeciyi, Two For The Money filminde bir kumarbazı, Frailty filminde ise bir seri katili canlandırdı.

McConaughey 2005 yılında 130 milyon $ bütçeli Sahara filminde Steve Zahn ve Penélope Cruz’un karşısında başrol oynadı. Aynı yıl People dergisi tarafından 2005 yılı için “Yaşayan En Seksi Adam” seçildi. 1997 yılında MTV Film Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı ödülünü, 2012 yılında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Bağımsız Ruh Ödülüne layık görüldü.

2006 yılında yine bir romantik komedi olan Failure to Launch filminde Sarah Jessica Parker ile birlikte rol aldı. Film eleştirmenlerce başarılı bulundu. 2008 yılında Ben Stiller’ın Tropik Fırtına: Al Bakalım filminde bir menajeri canlandırdı. 2009 yılında Thomas Magnum rolüyle Magnum, P.I. filminde rol almak üzere anlaştı. 2013 yılında True Detective adlı dizide oynadı.

McConaughey’nin genç insanlara yardım etmek üzere kurulmuş JK Livin Foundation vakfı bulunmaktadır. Bu vakıf aktörün JK Livin Company adlı yapım şirketinin bir uzantısıdır. JK Livin kelimesinin açılımı Just Keep Livin yani Yaşamaya Devam Et demektir. Sanatçı film setlerinden arta kalan zamanda vakfın ve şirketin işleriyle meşgul olmaktadır.

McConaughey, 24 Ekim 1999 tarihinde komşularının kendisi hakkında gürültü çıkardığı şikayeti üzerine tutuklanmış ve bu nedenle 50 $ cezaya çarptırılmıştır.

McConaughey, tam bir hayvanseverdir. Kedi, köpek, hamster vs hayvanların bakımı ile uğraşmaktadır. New Orleans’a Katrina kasırgası sonrası yiyecek yardımında bulunmuştur. 2006 yılında Kaliforniya’da bir kediyi boyayıp yakmaya çalışan gençlerin elinden kediyi kurtarmıştır.

McConaughey, Brezilyalı Süpermodel Camila Alves ile evli ve 3 çocukları bulunmakta.

Filmografi:

Sinema
1993 Dazed and Confused, My Boyfriend’s Back
1994 Angels in the Outfield, Teksas Kasabı
1995 Boys on the Side, Glory Daze
1996 Scorpion Spring, Öldürme Zamanı, Lone Star, Larger than Life
1997 Amistad, Mesaj
1998 Making Sandwiches, The Newton Boys
1999 EDtv
2000 U-571
2001 The Wedding Planner
2002 Ateş Krallığı, Thirteen Conversations About One Thing, Frailty
2003 Tiptoes, Bir Erkek 10 Günde Nasıl Kaybedilir,
2005 Kirli Para, Sahara, Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D
2006 Zafer Bizimdir, Düş Yakamızdan
2008 Fool’s Gold, Tropik Fırtına, Surfer, Dude
2009 Hayalet Sevgililerim
2011 Güneşin Karanlığında, Bernie
2012 Katil Joe, The Paperboy, Mud, Magic Mike
2013 The Wolf of Wall Street
2014 Interstellar
2015 Sea of Trees

Televizyon
1992 Unsolved Mysteries
1999 King of the Hill
2000 Sex and the City
2010–2012 Eastbound & Down
2014 True Detective

Müzik Video Klibi
1992 Walkaway Joe
1996 Key West Intermezzo (I Saw You First)
2012 Synthesizers

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir