Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu Nasıl Oynanır
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılı itibariyle Türk zeka ve strateji oyunu olarak tescil edilen ve 2010 yılı itibari ile de MEB tarafından okullarda da oynanması ve kulüplerinin kurulması uygun bulunan Mangala oyunu Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynanmış.
Oyun tahtası üzerinde karşılıklı altışar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
İki kişiyle oynanan oyunda 14 ya da 12 oyuk kullanılır. Bunlara ek olarak her oyuncu oyunda kazanacağı taşlarını koymak için bir kale çukuruna sahiptir.
Her iki oyuncuda oyuna başlarken kendi bölgesindeki 6 oyuğa 4 taş koyar.
İlk oyuncu kendi tarafındaki çukurlardan birini seçer ve içindeki taşları, saatin tersi yönünde, sıradaki çukurlara birer birer bırakarak ilerler.
Eğer dağıtılan son taş ile çukurdaki taş sayısı 2 veya 4’e ulaşırsa bu çukurdaki taşlar çukurun kimin tarafında olduğuna bakılmaksızın kazanılmış olur ve oyuncunun kalesine katılır.
Bu çukurdan önceki çukurlarda da 2 veya 4 taş bulunuyorsa bu taşlar da kazanılmış olur.
Oyuncular sıra ile bir el oynar. Bir oyuncunun o anda kendi tarafındaki çukurlarda taşı kalmamışsa oyuncu o el için sırasını kaybetmiş olur.
Oyun bütün çukurlar boşaldığında sona erer. Oyun sonunda kalesinde en çok taş biriktiren oyuncu kazanmış olur.