Manas Destanı Kime Aittir Kısaca Özeti
Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatan, Kırgızlara ait 400 bin beyitlik en uzun Türk Destanı olan Manas Destanı dünyanın en uzun destanıdır. Canlı bir halk edebiyatı örneğidir.
Manas Destanı’na eklemeler yapılmaktadır ve destanın 130’dan fazla değişik biçimi vardır.
En yaygın görüşe göre Manas Destanı’nın asıl kaynağı; Mani dinine mensup olan Karahitaylarla Müslüman olan Karahanlılar arasında, XII. yüzyıl başlarında meydana gelen siyasi ve askeri mücadeleler sırasında Kırgızların yaşadıkları olaylardır.
Manas Destanı, Müslüman Kırgızlarla Putperest Kalmuklar arasındaki mücadeleleri anlatır. Destan üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Manas, oğlu Semetey ve torunu Seytek ile ilgili bölümlerdir.
Nogay boyundan çıkan Manas, yalnız kendi yerini, kendi boyunun özgürlüğünü, Kalmuk baskıncılarından korumakla kalmaz, parçalanan bütün Kırgız halkını birleştirip onların özgürlüğü ve eşitliği için çalışan bir bahadır olur. Onun adıyla bütün halkın birliği, iradesi, gücü birleştirilip dile getirilir.
Sayakbay Karalayev, Manas, Semetey, Seytek ve onların devamı olan Kenen, Alımsarık, Kulansarık destanlarının tamamını bilen ve XX. yüzyılda Kırgızların yetiştirdiği en büyük destancıdır. Destanın derlenen en hacimli şekli Sayakbay’ın Manas-Semetey-Seytek üçlemesi olup 500 bin 553 dizedir.