Ülkemizde bir kesim tarafından bilinen yanlış bir bilgi Soda ile Maden suyunun aynı zannedilmesidir.
Soda ya da gazlı içecek, içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan su şekline denir. Çoğu meşrubatın ana maddesini teşkil eder. Şekerli veya aromalı sodalı içeceğe gazoz denir.
İçilebilen herhangi bir suya karbondioksit eklenirse sodaya dönüşür. Ayrıca çeşitli zararlı kimyasallar içeren şekerli aromalı maden suları üretilmektedir.
Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından doğal olarak çıkar ve çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yer yüzüne çıkarlar. Yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlardan mineralleride alırlar bu sayede maden suyu mineral bakımından çok zengin olurken soda mineral içermez.
Jeolojik ve fiziksel olarak koruma altına alınan yeraltı sularından veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm’den daha az olmayan sulara maden suyu denir.
Hem maden suyu hem soda mideyi rahatlatmaya yardımcı olur fakat soda sadece bu işlevi görürken başka hiçbir yarar içermez, maden suyu doğal bir mineral deposudur.