Madde Kullanmak Suçtur Bağımlılık Nedir Tedavisi

Madde Kullanmak Suçtur Bağımlılık Nedir Tedavisi

Madde kullanmak tek başına bir suçtur. İnsanlar suç olan bir şeyi gördüklerinde bildirmekle yükümlüdürler. Bildirmedikleri zaman aslında bir suça destek sunmuş ya da onu görmemezlikten gelmiş oluyorlar.

Yapılan araştırmalarda bir bağımlı, isteyerek ya da istemeyerek etrafındaki 5 kişiye bu hastalığı bulaştırmakta. Bu yüzden destek sunmak adına madde kullanan kişi görüldüğünde güvenlik güçlerine ihbar edilmelidir.

Son çıkan yasaya göre uyuşturucu madde kullanmak 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Eğer bir genç kullanmaktan ötürü ilk kez işlem görüyorsa, öncelikle denetimli serbestlikle tedaviye yönlendirilir. Bir yıl içinde yapılan idrar testlerinde bir sıkıntı çıkmazsa herhangi bir cezai işlem almadan, adli sicili bozulmadan normal yaşamına devam edebilmektedir.

Eğer kişi tedavi sürecini boşa çıkarıp danışmanlık desteğini almaz, yapılan idrar tahlillerinde madde kullanmaya devam ettiği saptanırsa ya da tekrar adli bir işlem görürse ikinci kez bir hakkı olmadığından ötürü 2 yıldan 5 yıla kadar bir hapis cezasına çarptırılır.

Değişen yasayla birlikte madde kullanmak artık tek başına bir suç olarak tanımlanıyor. Ama kişi pişman olup kendi isteğiyle ilgili makamlara başvurarak ben kullanıcıyım tedavi olmak istiyorum derse, yasaya göre herhangi bir cezai işlem uygulanmadan etkin pişmanlıktan faydalanarak normal tedavi sürecini başlatabiliyor.

Sakinleştirici ve uyarıcı etkileri olan, giderek daha fazla alma isteği ve alınmadığında yoksunluk belirtileri doğuran kimyasal maddelere uyuşturucu madde denir.

Merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur.

Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır.

Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler. Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırma ve bir yıl süreyle psiko-sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir.
En iyi korunma yolu hiç başlamamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir