Madagaskar’ın batısında ülkeyi Afrika Kıtası’ndan ayıran Mozambik Kanalı, Kuzeyinde Komorlar, Mayotte, Şeyseller, Doğusunda Réunion, Morityus bulunmaktadır. Afrika’nın doğu kıyılarına 415 km mesafede bulunan Madagaskar dünyanın 4. büyük adasıdır.
24,2 milyon nüfusa sahip ülkenin başkenti Antananarivo, yüzölçümü 592 bin kilometrekaredir. Ülkenin resmi dilleri Fransızca ve Madagaskarca.
Ülkede fakirlik düzeyi yüzde 90, aşırı fakirlik ise yüzde 50 olarak hesaplanmaktadır.
Madagaskar kişi başına milli geliri 500 doları dahi bulmayan, halkın yüzde 92’sinin yoksulluk sınırının altında günde 1 Dolarla yaşadığı, modern yapılaşmanın olmadığı en az gelişmiş ülkelerden biridir. Dünya Bankası’nın raporlarına göre; Madagaskar, Afrika’nın en yoksul ülkeleri arasında yer almaktadır.
Madagaskar’a Avrupa kıtasından ilk gelenler 1500 yılında Portekizliler olmuştur. Müslüman Araplar da 14.yüzyılda Adanın kuzeyine yerleşmişlerdir. Ada’da 16. yüzyılın sonlarında kurulan Merina Krallığı, 19. yüzyılın başlarında, İngiltere’nin de desteğiyle, tüm ülkeye hükmeder hale gelmiş ve Madagaskar Krallığı adını almıştır.
Madagaskar 1895 yılında Fransa’nın egemenliği altına girmiş ve 1960 yılında da bağımsızlığını ilan etmiştir.
Ülkenin yüzde 52’si yerel din inancına, yüzde 41’i Hırıstiyan, yüzde 7’si ise Müslüman inancına sahiptir.
Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinden edinilen gelirler ülke için önemli bir gelir ve istihdam kaynağıdır. Öte yandan, Madagaskar’ın aralarında elmas, yarı değerli taşlar ve petrolün de olduğu önemli yeraltı zenginlikleri bulunduğu sanılmaktadır.
Önemli madenleri; uranyum, kömür, krom, grafit ve mika, Değerli ve yarı değerli taşlar; altın, rubi, safir ve zümrüt.
Siyasi krizle birlikte Amerika’nın Madagaskar’ı Afrika Büyüme ve Fırsat Sözleşmesi(AGOA) dışında bırakmasıyla ihraç malı üreten tesisler kapanmış ve işsizlik artmıştır. 2014 yılında anayasal düzene geri dönüşle birlikte yeniden AGOA kapsamına dahil edilmiştir.
Ülkenin geleneksel ihracat ürünleri kabuklu deniz ürünleri, vanilya ve kahvedir. Tekstil ürünleri ihracatı da ülke ekonomisi içinde önemli bir paya sahip olup, 2002 yılından itibaren artış göstermiştir.
Madagaskar’ın ithal ettiği önemli ürünler, mineral yağlar, yakıtlar, elektronik ekipmanlar, taşıtlar, kumaş, pamuk, plastik ve plastik parçaları, kağıt, karton, ecza ürünleri, tahıllar, hayvansal ve bitkisel yağlar ile şeker ve şeker mamulleridir.
Madagaskar ile Türkiye ikili ticaret hacmi 2015 yılında yaklaşık 60 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 54 milyon Doları ihracatı oluşturmakta. Türkiye’nin Madagaskar’a başlıca ihracat kalemleri, hububat, demir-çelik, elektronik cihazlar, ulaşım araçları ve çeşitli mamül eşya; başlıca ithalat kalemleri ise sebze, baharat, deri, metal dışı minerallerdir.
Madagaskar’da 60 civarında Türk vatandaşı yaşamakta olup, bu ülkenin İstanbul’da bir Fahri Konsolosluğu mevcuttur.
Türkiye Bursları kapsamında Madagaskar’a yüksek öğrenim bursları tahsis edilmektedir.
Dünya Bankası, düşük kalitede altyapı, kötü yönetim ve yolsuzlukların ülkeyi yıprattığını, eskiden ekonomide yüzde 5 düzeyinde yıllık büyüme sözkonusu iken, kriz döneminde bu tablonun tersine döndüğünü, vuku bulan kayıpların 8 Milyar Dolar olarak hesaplandığını ve gerçekten Madagaskar’ın hissedilir bir şekilde gerilediğini, ülkeyi tekrar rayına oturtmak için özel sektöre önem verilmesi gerektiğini belirtmiş ve bu bağlamda başlıca görevin, ülkede gelişme sağlayacak olan özel sektöre düştüğünü, Dünya Bankası’nın, özel sektörün gelişimine katkıda bulunmak için, özellikle şirketlerin kuruluş faaliyetlerini kolaylaştırmak suretiyle, yardımda bulunmaya hazır olduğunu beyan etmiştir.