Lazer Yazıcı Akciğer Hastalıklarına Yol Açıyor Beyni Tahrip Ediyor

Son dönemde sıklıkla kullanılan ve giderek yaygınlaşan Lazer yazıcılar zehir saçıyor.

Lazer yazıcıların iyi havalanan mekânlarda kullanılmasını ve uzun süreli işlemlerde orada bulunmaktan kaçınılması tavsiye ediliyor.

Lazer yazıcılarda kâğıda baskı için çok ince bir toz kullanılır. Bazı lazer yazıcılarda mürekkep diye adlandırılan madde, bir kartuş içinde bütün mekanizmaya bağlı çalışır, bazılarında ise daha çevreci kendi ayrı kartuş yuvasında bulunur. Bir karıştırıcı, mürekkebi kartuşun içinde hareket halinde tutar ve taşıyıcı rulo ise mürekkebi aktarım rulosuna geçirir.

Lazer yazıcılar çalıştıkları sırada ozon gazı üretirler. Ozon gazı fazla alındığında beyinde tahribat yaratır. Bu yüzden lazer yazıcıların bulunduğu yerleri sık sık havalandırmak gerekir.

Harvard Üniversitesi araştırmacıları, 11 çok kullanılan lazer yazıcının işlem sırasında nanopartikül yayıp yaymadıklarını ve bunların zararlarını inceledi. İncelenen yazıcılardan bazılarının, havası çok kirli otoyollarla kıyaslanacak miktarda nanopartikül yayıldığı belirlendi. Bu sonuçlar, lazer yazıcılardan havaya karışan nanopartiküllerin akciğer hücrelerine zarar verebileceklerini ve epigenetik modifikasyonların akciğer hastalıklarına yol açabileceklerini ortaya koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir