Kuveyt Ä°ngiltere Ä°le Askeri Ä°ÅŸ BirliÄŸine Gitti

Kuveyt Ä°ngiltere Ä°le Askeri Ä°ÅŸ BirliÄŸine Gitti

Kuveyt Ä°ngiltere Ä°le Askeri Ä°ÅŸ BirliÄŸine Gitti

Kuveyt’te Ä°ngiltere askeri deniz üssü kurulması yönünde iki ülke anlaÅŸtı.

Kuveyt DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Halid el Carallah, Ä°ngiltere’den dostlarımızın askeri iÅŸ birliÄŸi için topraklarımızda bulunmasından memnuniyet duyuyoruz, açıklaması yaptı.

​İngiltere’nin Kuveyt Büyükelçisi Michael Davenport, ekim ayında yaptığı açıklamada, aralık ayında Kuveyt’te Ä°ngiliz kuvvetlerinin daimi varlığının operasyonel ve lojistik yönlerinin görüşüleceÄŸi bir toplantı yapılacağını duyurmuÅŸtu.

Daha önce Ä°ngiltere’nin, Kuveyt yönetiminin talebi üzerine Kuveyt’te kalıcı askeri güç kurmayı düşündüğünü belirtilmiÅŸti. Askeri, güvenlik, ekonomik, kültürel ve eÄŸitim alanlarında ikili iÅŸ birliÄŸi yapılacak.

Kuveyt, kuzeyinde Irak, güneyinde Suudi Arabistan ile komşudur.

19. yüzyılda, Arap Yarımadası’ndaki yerleÅŸim yerleriyle birlikte Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu yönetimine giren Kuveyt, 1899’da Ä°ngilizlerle yaptığı anlaÅŸmayla, Britanyalıların güvencesi ve denetimi altında yarı bağımsızlık kazandı.

Osmanlı’ya baÄŸlı emirlik üzerindeki BirleÅŸik Krallık etkisi, 19. yüzyılın baÅŸlarından itibaren artış gösterdi. 1899’da Kuveyt, BirleÅŸik Krallık ile imzaladığı anlaÅŸma gereÄŸince, dış iliÅŸkilerin kontrolü Britanyalıların elinde olacak, karşılığında ise her yıl belli bir miktar para alacaktı. Böyle bir anlaÅŸma yapılmasının asıl sebebi ise Almanların Basra Körfezi üzerinde güç sahibi olmasından Britanya’nın duyduÄŸu rahatsızlıktı.

1914 yılında ise Britanyalılar anlaşmayı iptal ederek Kuveyt topraklarının Britanya İmparatorluğu himayesine girdiğini duyurdu.

1934’te, BP ve Gulf Oil petrol ÅŸirketleri; Kuveyt Petrol Åžirketi adı altında birleÅŸerek bölgedeki petrol arama ve iÅŸletme haklarını ellerine aldı.

Kuveyt, 19 Haziran 1961’de BirleÅŸik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir