Kurban Kesiminden Önce ve Sonra Yapılacaklar Listesi

Kurban Kesiminden Önce ve Sonra Yapılacaklar Listesi

Kurban Kesiminden Önce ve Sonra Yapılacaklar Listesi

Kurban edilecek hayvanlar kesilmeden önce dinlendirilmelidir ve kesimden 6 saat önce yem verme işlemi bırakılmalıdır.

Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında çevre temizliği ve halk sağlığı açısından, tüm hayvansal atıklar büyük kalın poşetlerde veya kapalı bidonlarda biriktirilmelidir. Kontrolsüz çöp alanları aşırı karasinek üreterek insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden; çöpler sağlam poşetlerde muhafaza edilmelidir. Kurban atıkları hiçbir şekilde hayvanlara verilmemelidir.

Kesilen hayvanlardan bol miktarda kan akıtılmalıdır. Bu sayede etin dayanıklılık süresi ve kalitesi artacaktır. Kurban kesiminden sonra etlerin mutlaka gıda maddesi taşımaya uygun poşetler içinde ve temiz araçlarla nakledilmesi gerekiyor.

Kurbanda kesilen etler; sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmelidir. Etler (buzdolabında) 4 derecede 24 saat olgunlaştırıldıktan sonra tüketime başlanmalıdır. Aksi halde işlenmesi zorlaşır, iyi pişmez ve lezzeti azalır.

Kısa sürede tüketilecek olan etler buzdolabının +4 derecelik bölümünde 3-4 gün bekletilebilir. Uzun süreli muhafaza edilmek istenen etler ise; kullanım ihtiyacına göre ambalajlanıp buzdolabının -18 derecelik derin dondurucu kısmında 6 ay saklanabilir. 24 saat sonra tüketilmeyen etler derin dondurucuda veya kavurma yapılarak saklanmalıdır. Etler sakatatla beraber aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Ette koku, renk ve görünüm açısından şüpheye düşüldüğünde mutlaka Veteriner Hekime başvurularak kontrol edilmelidir.

Umuma açık yerler; park, yol kenarı, açık arsa ve arazi, cadde ve sokak kenarları veya çocuk oyun alanlarında kurban kesilmesi yasaktır. Kurban kesimi için mezbahalar ya da belediyelerce gösterilen sağlıklı kurban kesim yerlerinde kesim gerçekleştikten sonra etin tüketilmesi ve saklanması konusunda dikkatli olmak ve çevreye karşı aşırı tepkili ve agresif olmamak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir