Kurban Bayramı Beslenme Önerileri
Kurban bayramında sağlıklı beslenmek gerekiyor. Yanlış beslenme özellikle kalp ve mide hastaları ile yaşlılar için büyük tehlike oluşturuyor.
Her bayramda olduğu gibi Kurban Bayramında kırmızı et tüketimine ek olarak tatlı tüketimi artmaktadır.
Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesim yapıldıktan sonra 24 saat içinde ölür ve et, kesimin ardından ölüm sertliği adı verilen sertliği hemen kaybetmez. Etler, kesimden sonra mümkün olduğunca 24 saat buzdolabında bekletilirse daha lezzetli ve yumuşak olur, kolay pişer ve daha kolay sindirilir.
Etin yanında yoğurt ve ayran asla tüketilmemelidir. Demirli gıdaların, kalsiyumlu gıdalarla birlikte tüketilmemesi gerekmektedir.
Etlere mutlaka limon sıkılmalıdır. Limon ette bulunan bakterileri yok eder ve hazmı kolaylaştırır. Etteki vitamin ve mineraller C vitamini ile birlikte vücut tarafından daha iyi kullanılır.
Aşırı miktarda et ve hamurlu tatlı tüketimi, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebilir. Bu sebeple özellikle kalp ve mide hastaları ile ileri yaştaki kişiler, yemek miktarını azaltıp, öğün sıklıklarını artırmalıdır. Kronik karaciğer ve siroz hastalarının da et tüketimi konusunda dikkatli davranması gerekmektedir. Bu hastalarda fazla miktarda et tüketimi uyku bozukluğu ve şuur bulanıklığı ile komaya kadar varabilen sorunları beraberinde getirebilir.
Etin içindeki demirin emiliminin artırılması için özellikle C ve E vitaminleri bakımından zengin olan sebze ve meyvelerin et ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.