Dicle Elektrik Dağıtım AŞ(DEDAŞ) güneydoğudaki şehirlerde yaşanan kaçak elektrik kullanımıyla ortaya çıkan israfın fotoğraflarını yayınladı.
Kaçak elektrik kullananlar su israfına ve toprak kaybına neden olurken, kaçak elektriğin insanlara hayretmediği ortaya çıkıyor.
Kaçak elektrik kullanılarak yer altından çekilen sular, barajlardan kanallar aracılığıyla bilinçsizce yapılan vahşi sulama yüzünden tarlalardan taşıyor. Taşan bu sular, son derece verimli olan üst tabakayı oluşturan toprağı da alarak bu kanallara taşıyor. Böylece Şanlıurfa’nın Harran ve Akçakale ovalarının bereketli toprakları, bir o kadar değerli olan su ile birlikte saniyede 40 metrekübün üzerinde Suriye’ye akıyor. Her yıl yeraltı suyunun yüzeye çekilerek tarlaların sulanması için yaklaşık 5 milyar kilovatsaat elektrik kullanılıyor. Bu elektriğin yaklaşık yüzde 92’si kaçak tüketiliyor.
Müftülükler kaçak elektrik ile elde edilen kazancın haram olduğunu belirterek, vatandaşları uyarıyor.
Kullanılan her kaçak elektriğin kul hakkı olduğu vurgulanıyor.
Kaçak elektrik aynı zamanda Amme hukuku yani sadece bir kişinin hakkı değil, binlerce kişinin hakkının kullanılması demek. Bir kulun değil binlerce hatta milyonlarca kul hakkına girilmiş olunuyor. Kaçak elektrikte binlerce insanın hatta, tüyü bitmemiş yetimin hakkı var ve helallik almak mümkün değildir.
Bir şahsın kaçak olarak kullanmış olduğu bir elektriği bir başka vatandaş ödüyor. Durum böyle olunca dürüst vatandaş ödememesi gereken bir faturayı ödüyor ve ona zarar verilmiş oluyor. Böyle bir zarara uğrayan kişide kimseye hakkını helal etmez.
Vatandaşların bu konu ile ilgili daha hassasiyet göstermeleri ve daha iyi düşünmeleri gerekiyor.