Kaspersky Lab ve B2B International’ın yaptığı araştırmaya göre web kamerası olan kullanıcıların yüzde 21’i internet hırsızlarının saldırılarıyla gözetlenebileceği endişesiyle web kameralarını kapattıkları görüldü. Bu oran Çin’de yüzde 40’a çıkıyor. Kullanıcıların bu şekilde davranması anormal bir durum içermiyor çünkü internet hırsızları bu şekilde kullanıcıları isterse izleyebiliyor. İnternet hırsızları sadece bilgisayar üzerinden değil mobil cihazlar üzerindende aynı hırsızlığı yapabiliyor. Ancak yapılan araştırmada kullanıcıların yüzde 24’ünün, web kamerasından izlenebileceklerini bilmedikleri görüldü.
İnternet hırsızları web kameralarını öncelikle şirket bilgilerini çalmak ve finansal hizmetlere ulaşmak için kullanıyor. İnternet hırsızları ikinci olarak kullanıcının haberi olmadan uygunsuz fotoğraflarını çekebiliyor. 2014’ün Mayıs ayında Europol, 2.000 kadının bilgisayarına virüs bulaştırarak fotoğraflarını çeken Hollandalı internet hırsızını tutukladı.
Kullanıcılar basit çözümlerle kamera lensine bant yapıştırarak bu internet hırsızlarını engellediğini zannediyor. Kamera lensinin üzerini bantlamak çok etkili bir koruma yöntemi sayılmaz. Görsel gözetlemeyi geçici olarak engelleyebilir ancak dahili mikrofonları etkisiz hale getiremez. Birçok güvenlik çözümü web kamerası aracılığıyla casusluk yapan zararlı yazılımlara karşı koruma sağlıyor. Bununla birlikte eğer program varsayılan olarak zararlı değilse (örneğin, sadece fotoğraf iletiyorsa) veya suçlular amaçları doğrultusunda yasal yazılımlar kullanıyorsa bu önlem de işe yaramıyor.
Kaspersky Lab özel bir Web Kamerası Koruma modülü geliştirdi ve bunu Kaspersky Internet Security – çoklu cihaz 2014 çözümüne entegre etti. Çözüm, dahili veya bağlı web kameralara erişimi kesintisiz olarak izliyor ve herhangi bir erişim denemesiyle ilgili olarak kullanıcıyı bilgilendiriyor. Kullanıcılar söz konusu programın video aktarmasına izin verip vermemeyi seçebiliyor. Ayrıca web kamerası erişimini varsayılan olarak engellenmek isteyip istemediğinizi de soruyor.