Serumen, dış kulak kanalının dış kısmındaki özel yağ bezleri tarafından üretilen doğal salgıdır. Serumen genellikle yanlış olarak kulak kiri(buşon) olarak adlandırılmakta. Bu salgı olmadığında kulak kanalında kaşıntı ve kuruluğa sebep olabilir. Kulak kanalı, kulak kiri ile ölü deri hücrelerinin kulak zarından kulak deliğine doğru yavaş ve düzenli bir şekilde ilerlemesiyle kendi kendini temizleyebilmektedir. Eski kulak kirleri çiğneme ve çene hareketleri ile kulak kanalında hareketlenir ve dışarıya atılır ve bunlar genellikle kulak deliğimizden kuru parçacıklar şeklinde düşerler. Kulak kirleri kulak kanalının derin kısmında oluşmaz dış kısmında oluşur.
Kulak içini kurcalamak, pamuk çubuk gibi cisimlerle içini temizlemek kulağın kendini temizleme mekanizmasını bozarak kirlerin birikmesine yol açar.
Pamuklu çubuklar ile kulak kirini derine itme sonucunda kulak tıkanabilir. Böyle bir durumda hastada kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulak tıkanıklık hissi, kısmi işitme azlığı(ilerleyebilir), kulakta çınlama, uğultu ve sesler, kaşıntı, koku veya akıntı, öksürük gibi belirtiler oluşursa kulak bir hekim tarafından temizlenmelidir.
Kulak kanalı girişi pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan kulak kiri temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuklu çubuk, kıvrılmış kâğıt peçete, tel toka gibi nesnelerin sokulması kulak kirinin daha derine kulak zarına doğru itilmesine ve tıkanmasına neden olur. Bu yüzden kulağa böyle nesneler sokulmamalıdır.
Tedavi seçenekleri arasında sertleşmemiş kulak kirinin, buşonolitik damla damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir, bu şekilde açılmayan buşon tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar damla kullanarak veya kullanmadan su ile yıkama(kulak lavajı), aspirasyon, küret ile temizlenebilir.
Kulak zarında delik (kulak zarı perforasyonu) veya tüp (ventilasyon tüpü), dış kulak kanalında darlık veya cilt hastalığı (egzama), şeker hastalığı ve immün sistem zayıflığı olanlarda buşon temizliğin de yıkamadan kaçınılması gerekir. Aksi halde kulakta ağrı ve orta kulakta iltihaplanma meydana gelebilir. Hastaların bu problemlerini temizlik öncesi doktoruna mutlaka söylemeleri gerekir. Küret ve vakum (aspiratör) ile temizlenmesi tercih edilmelidir.