Kul Hakkı Nedir

Kul Hakkı Nedir

Kul Hakkı Nedir

İslam Dininde, haklar,”Allah’ın Hakkı ve Kulların Hakkı” olmak üzere, iki başlık altında toplanmıştır.

Kul hakkı, insan ile insan, arasındaki ilişkilerden ortaya çıkan sorumlulukları kapsamaktadır. Allah hakkı ise, Allah’ın kulları üzerindeki haklarıdır.

Kul hakkı, hukukun kapsamındadır. Dinin kul hakkı dediği şey, modern hukukta, insan hakları denilen şeyle aynıdır. Uluslararası ve ulusal hukukta en başta Anayasa’nın koruması altında Vücut bütünlüğü yer almaktadır. Kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.

Dini kul hakları: Bid’at(batıl bilgiler) çıkarıp veya mevcut bid’atleri savunup Müslümanların yanlış inanmalarına ve yanlış ibadet etmelerine sebep olmak. Akraba ve emri altındaki kişilere doğru din bilgisi vermemek, insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibadetlerine mani olmak veya yanlış bilgilerle aldatmak, onlara kâfir, fâsık demek.

Mali kul hakları: Hırsızlık, gasp, ticari sahtekarlık, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak, başkasının mali hakkını yemek, borcunu ödememek, bir iş veya eğitim için daha alt özelliklere sahip kişilerin seçilmesi gibi.

Hayati günah kul hakları: Adam öldürme, bir uzvunu kesmek, sakat bırakmak gibi.

Irza dokunan kul hakları: Haysiyet ve şerefle ilgili dedikodu, iftira, sövme gibi.

Mahremi kul hakları: Başkasının çoluk çocuğuna hıyanet etmek gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir