Kronik Böbrek Hastalığının En Önemli Nedenleri Şeker Hastalığı Yüksek Tansiyon ve Obezite

Kronik Böbrek Hastalığının En Önemli Nedenleri Şeker Hastalığı Yüksek Tansiyon ve Obezite

Türkiye’de kronik böbrek hastalığında en önemli sebepler, şeker hastalığının yaygınlaşması ve daha kilolu bir toplum olmamız belirtiliyor.

Dünyada en çok tuz tüketen ülkelerden biri olan Türkiye’de yüksek tansiyon hastalığı çok sık görülüyor ve bütün bunlar kronik böbrek hastalığının en önemli sebepleri arasında. Gündelik hayatta sıklıkla kullanılan ağrı kesici, romatizma, antibiyotik gibi ilacların böbrekte bazı durumlarda geçici, bazen de kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

Kronik böbrek hastalığı çok sinsi bir hastalıktır ve fark edilmesi çok zordur. Bu nedenle insanlar idrar tahlili, check-up gibi periyodik kontrollerini aksatmamaları gerekiyor.

Hastalığın önüne geçebilmek için şeker hastalarının diyetlerine çok dikkat etmeleri, obezitenin önlenmesi ve hipertansiyona bağlı böbrek hastalığını engellemek için de tuz kullanımının azaltılması önemlidir.

Genellikle Türkiye’de yaşayan insanların çoğu bu önerilere kulak asmaz ve birşey olmaz diyerek önerileri dikkate almaz. Bunun sonucunda kronik böbrek hastalığında son döneme gelmiş hastalarda vücut zamanla tüm fonksiyonlarını yitirir ve yaşam kaybı meydana gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir