Kozmetik Ürünlerin Yan Etkileri Nelerdir

Kozmetik Ürünlerin Yan Etkileri Nelerdir

Kozmetik ürünlerin içinde çok sayıda hammadde ve katkı maddesi yer alır. Kimyasal kozmetik ürünleri kullanırken dikkatli olmak ve incelemek gerekir.

Ciltte hassasiyet, egzama, akne, deride renk değişikliği, ciltte yanma, batma, sızlama ve gerginlik gibi bulgularla karşılaşılabilir. Sivilce tarzı oluşumlar kozmetik kullanımı sonrası gözlenebilecek yan etkidir.

Egzama; kozmetiklerin neden oldukları bir diğer yan etkidir. En sık koku maddeleri, saç boyaları, güneş koruyucular ve katkı maddeleri alerjik egzamaya sebep olur. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, sulantı ve su dolu kabarıklık şeklinde kendini gösterir.

Sabunlar, göz makyaj ürünleri, nemlendiriciler ve şampuanlar tahrişe neden olabilecek kozmetik ürünlerdir.

Yapılan denetimlerde 2016 yılı Temmuz-Eylül arası 171 kozmetik ürün denetlenirken bu ürünlerden 130′u teknik düzenlemeye aykırı, 9′u güvensiz çıktı. Gül suyu, Masaj kremi, Masaj sütü, Masaj yağı, Maske, Meyveli krem, Pembe renkli sabun, Salyangoz özlü krem, Zeytinyağlı yeşil sabun gibi ürün kalitesinde bozulma, tespit edilen güvensiz, ürünler hakkında idari, işlem (piyasaya arzın yasaklanması ve imha) yapılmıştır.

2016 yılı ilk 9 aylık dönemde 707 kozmetik ürün denetlendi. Bu ürünlerin sadece 132′si düzenlemeye uygun çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir