Konserve Nasıl İcat Edildi Konserveyi Kim Buldu
Soğutucu cihazların olmadığı yıllarda insanlar besinleri uzun süre bozulmadan taze tutmak için; kurutma, tuzlama, turşu yapma, buzda ya da karda soğutma gibi yöntemler kullanıyordu.
Fransız pastaneci Nicholas Albert, 19. yüzyılın başında, besinlerin kaynatıldıktan sonra kapalı bir kaba konularak hava ile temas etmesi önlendiği takdirde uzun süre taze kalabildiğini ve güvenle tüketilebildiğini keşfetti. Albert 1807 yılında kaynatılmış besinleri mantarla kapatılmış cam kaplara koydu ve geliştirdiği yöntemi hükümetine sundu. 1810 yılında Peter Durand adlı İngiliz tüccar, Albert’in yöntemini daha da ileriye taşıyarak besinleri saklamak için üzeri paslanmayı önlemek amacıyla kalayla kaplanan demir kapları kullandı. Bu uygulama kutuya ve yönteme adını veren konserve’nin icadı anlamına geliyordu.
İlk geliştirilen kutular ağır ve açılması zor olduğu için yaygınlaşamadı. 1860’lara gelindiğinde kutular daha hafif ve daha ince metaller kullanılarak üretilmeye başlandı. Kutuların ağzına konulan açacaklar konservenin yaygınlaşmasını sağladı.