Kombi Tasarrufu Nasıl Yapılır
Her geçen yıl sürekli zamlanan doğalgaz faturaları giderek kabarmaya devam ediyor. En iyi tasarruf kombi yerine alternatif enerjileri imkanı olanların yaptırıp kullanmasıdır.
Öncelikle Kombi ısıtma sistemi dışında sıcağı kaçıran nedenler tespit edilmeli ve kontrol edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
Kapı ve pencere boşlukları kontrol edilerek kapatılmalı. Perdeler, ısıtıcı radyatör peteklerini kapatmamalıdır. Kombi bacaları temizlettirilmelidir. Eğer kombi bacalı ise kesinlikle dolap içine yerleştirilmemelidir. Yerin halıyla kaplanması ısı kaybını azaltır. Soğuk havalarda oda havalandırması en fazla 5 dakika olmalı.
Radyatörler yaldız boyayla boyanmalı ve üst kısımlarına mermer levha ya da kafes konulmamalı ve üzerinde çamaşır kurutulmamalıdır. Kullanılmayan odalar gereksiz yere ısıtılmamalı oda sıcaklığı 10 derece altına düşürülmemeli ve kapısı kapalı tutulmalıdır. Kullanımda olan odalarda sıcaklık 18 ila 21 derecelerde olmalıdır.
Tasarruflu ısınmak için Kombi tesisati herşeyden önemlidir. Eğer bu tesisatı işi iyi bilen bir ekip yaptıysa eviniz hem çok ısınır hemde faturalarız az gelir. Genellikle tesisat hataları yüzünden doğalgaz faturaları yüksek gelir ve aynı kombi markasını kullanan bir kişi kombiden çok memnun kalırken farklı bir kullanıcı hiç memnun kalmaz ve sorunun kombiden kaynaklandığını düşünür. Fautralarınız yüksek gelmesine rağmen eviniz tam olarak ısınmıyorsa mutlaka evinizin kombi tesisatını bu işin uzmanlarına kontrol ettirip yeniletin. Hatalı projeler güncellenebiliyor.
Kombi seçilirken gösterilen hassasiyeti yalıtım ve tesisat yapımında göstermek gerekir. Evin türü, bulunduğu semt, bulunduğu kat ve baktığı yönler çok önemlidir, bunların hepsi kombinin yakıt kullanımını etkiler. Örneğin 100 metrekarelik bir daireye en az 8 m petek koymak gerekir. Bilinçsizce yaptırılan tesisatlarda çok yakacağı düşüncesiyle petek sayısı azaltılarak, petekler kısılırsa ev tam olarak ısınmayacak ve buna rağmen ay sonu yüksek fatura gelecektir.
Ayrıca kombi boş yere çok daha fazla çalışarak tüm parçalarının ömrünü kısaltacak. Bu nedenle doğalgaz tesisatı yaptırırken evin içine ne kadar çok uzun petek eklenirse faturalar o kadar düşecektir.
Bunu bir örnekle belirtmek gerekirse şöyle olur; kombinizi belli bir derecede çalıştırdınız. Eğer evinizde 1 metrelik petek varsa ortamı belli bir sıcaklıkta ısıtırken, evinizde 2 metrelik petek olsaydı aynı derecede yaktığınızda verdiği ısı 1 metrelik peteğin verdiği ısıdan yaklaşık 2 katı kadar olacaktı ve siz bunun için hiç bir ekstra ücret ödemeyecektiniz. Aksine ev ısındığı için kombiyi kısacak ve daha az fatura ödeyecekdiniz. Ancak petekler ne kadar çok olursa olsun onu besleyecek olan boru çaplarıda önemlidir, bunlar küçük olursa yine sağlıklı bir ısınma sağlanamaz.
Yukarıda anlatılan bu tesisat ve kombi durumu tasarruf önerileri dışında diğer tasarruf yöntemleri, örneğin evli bir çift çalışıyorsa, belirli saatlerde ev boş kalıyorsa bu durumda kombinin kapatılması doğru olacaktır. Bireyler sadece eve geldiklerinde kombilerini çalıştırarak gereksiz yakıt sarfiyatını önlemiş olur. Bu şekilde ısınmanızı zaman aralıklarına bölmüş olursunuz ve bu durum size tasarruf sağlarken kullandığınız cihazın ömrünü uzatır. Yalnız bu tasarrufu sağlamadan önce evinizi tam olarak ısıtmanız önerilir.
Kombi ile ısınmanın tek dezavantajı mutlaka elektriğe ihtiyaç duymasıdır. Bazen kış aylarında elektrik kesintileri yaşanabilmekte ve kombiler etkisiz hale gelebilmektedir. Böyle bir durumda kaldığınızda mutfak ocağını yakarak geçici olarak ısınma ihtiyacını giderebilirsiniz.
Türkiye enerjisinin yaklaşık yüzde 75’ini başka ülkelerden dövizle alıyor. Bu nedenle hem kendiniz hem ülkeniz için tasarruf tedbirleri almanız çok önemlidir. Özellikle hatalı doğalgaz tesisatları çözümüne çok önem verilmelidir.