Doç. Dr. Hasan KORKMAZ, Kızılırmak deltasında 84 familya ve 344 cinse bağlı 561 bitki türünün olduğunu tespit etti.
Bu türlerin 3’ü eğrelti, 2’si açık tohumlu(Gymnospermae), 556’sı kapalı tohumlu(Angiospermae).
Kızılırmak Deltası, Samsun, Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56 bin hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük deltalarındandır.
Yürütülecek çalışmalarda hedeflenen korumacı ve duyarlı insan faaliyetlerini geliştirerek, farkındalık oluşturup türler üzerindeki tehdit ve baskıları ortadan kaldırmak.
Ayrıca Kızılırmak Deltasındaki kardelen, göl soğanı ve kum zambağı türlerinin populasyon ve habitatlarının korunması için, farkındalık yaymaya yönelik çalışmalar yapılmak.
Doç. Dr. Hasan Korkmaz, şu bilgileri aktardı; “Konunun tarafı olan resmi kurumlar ile çevreci Sivil Toplum Kuruluşları arasında işbirlikleri sağlanarak türlerin korunmasına ve kullanım dengesini sağlamaya yönelik faaliyetlerle, yöre halkının daha fazla istifadesi için üretim tekniklerinin ve desteklerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacak projelerin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Yörede yaygın tarım modelini iyileştirmeye yönelik aktiviteler yapmak, yasal mevzuatlara göre bu türlerin Deltadaki üretimini sağlamak, Deltanın botanik değerlerini öne çıkarmak, türlerin tohumlarıyla, neslinin devam etmesini sağlamak yöre ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube ALBAYRAK; “Deltada tarımsal üretim vazgeçilmezdir. Ancak, tarımsal üretim ile Deltadaki habitatın birbirine zarar vermeyecek şekilde, nasıl bir yönetimin izlenmesi, tedbirlerin alınması konusunda yön haritasını çizmek gereklidir ve biz toplantı gurubu olarak fiziki mekana yansıyacak çalışmaların başlangıcını bugün yaptık. Doğayı canlandırıp koruyacağız, örneğin kaçak yapılaşma ile kumsalda yok edilen kum zambakların Deltada yeniden yerini almasını sağlamak gibi” dedi.