Kızamık Hakkında Bilgi

Kızamık Hakkında Bilgi

Kızamık Hakkında Bilgi

Kızamık virüsü, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak (bulaşmış nesneler aracılığıyla vb) temasıyla bulaşır. Bu özellikleri nedeni ile çabuk yayılan bir hastalık olduğu için salgın oluşturabilir. Bu salgınlar genellikle kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Virüslü bir kişiyle temas sonrası hastalığın gelişmesi için gereken süre ortalama 10-12 gündür. Başlangıç döneminde başağrısı, ateş, nezle, öksürük, gözde batma, kaşıntı hissi ve ışığa duyarlılık görülür.

3-4 gün kadar süren bu belirtilerden sonra ağız içinde, kızamık için tipik sayılan mavimtrak beyaz lekeler (koplik lekeleri) çıkar. Bu lekelerin görülmesinden sonra ateş yükselir, öksürük artar, yüz ve dudaklar şişer, gözde batma ve kaşıntı çoğalır. Döküntü döneminde önce alın ve kulak arkasında, sonra yüz ve boyunda, 1-2 gün içinde ise bütün vücutta döküntüler görülür. Önceleri pembe ve birbirinden ayrı olan bu döküntüler, zamanla birleşerek büyür. Bu dönem de 7-10 gün kadar devam eder ve ateşin düşmesiyle sonuçlanır.

İlerlemesi halinde akciğer iltihabı (pnömoni), orta kulak iltihabı (otit), beyin iltihabı (ensefalit) ve kalp kası iltihabı (miyokardit) gibi hasarlar oluşabilir. Kızamık, virüsler etkisiyle oluşan bir hastalık olduğu için, komplikasyon olmayan durumlarda, antibiyotik kullanımının hastalığa olumlu etkisi olmaz.

Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi (istirahat, sıvı tedavisi, A vitamini ve komplikasyonlara yönelik müdahaleler) oluşturmaktadır.

Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Hastalıklardan Korunma ve Kontrol Merkezi verilerine göre dünyada 2018 yılında kızamığa bağlı olarak 140 binden fazla sayıda kişi yaşamını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir