Türkiye’de yaz saati uygulaması 2016 yılında kalıcı hale getirildi.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın yaptığı çalışmaya göre bu uygulama, kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı gerektirdiği için uygun değildir.
Elektrik Mühendisleri Odası, TEİAŞ’ın elektrik tüketim istatistiklerini baz alarak yaptığı çalışmaya göre; 2016’da ilk kez elektrik tüketimi 2015’in Kasım ayına göre yüzde 6,5 oranında artış göstererek 22,7 milyar kilowatt saat ile son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını tespit etti.
Elektrik Mühendisleri Odası, kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasından vazgeçilerek enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun noktanın GMT+2:30 ve yaz saati uygulamasında da GMT+3:30 diliminin seçilmesinin tasarrufu artıracağını açıkladı.
Türkiye’de ulusal saat dilimi; kışa denk gelen 5 ayda (Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart) İzmit GMT+2, 30 derece Doğu meridyeni, yaza denk gelen 7 ay (Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim) boyunca da Iğdır GMT+3, 45 derece Doğu meridyeni olarak uygulanmaktaydı.
Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye’nin boşa enerji tüketiminin önüne geçmek, cari açık üzerinde olumsuz etkiye sahip olan enerji yükünü artırmamak, vatandaşların cebini yakan elektrik faturalarının kabarmasını önlemek için yaz-kış saati uygulamasının, saat dilimleri yeniden belirlenerek düzenlenmesini istiyor.