Kırgızistan sadece maden yatakları ve minerallerle değil, aynı zamanda ekonomik olanaklarada sahip bir ülke ama ülkenin potansiyeli bilinmediği için çeşitli alanlarda pekçok projeleri gerçekleştiremiyor.
Doğrudan yatırım akışını artırmak için, bu yılın Ocak ayında Kırgızistan Ankara Büyükelçiliğiyle birlikte iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik potansiyeli artırmak, Türk iş adamlarını Kırgızistan’da yatırıma çekmek için bir forum düzenledi.
Yatırımların artması için Türkiye ve Çin ile forumlar düzenlenerek, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan gibi Arap ülkeleriyle görüşmeler planlanmıştır.
Kırgızistan ve Rusya Federasyonu Çelyabinsk bölgesi arasında işbirliğin perspektifleri konulu bir toplantı planlanıyor ve bu toplantıda çeşitli sanayi sektörlerinde işbirliği konuları görüşülecek.
2015 yılında Kırgızistan, MOODY’s derecelendirme şirketinden B2 kredi notu adı. Bu derece yabancı yatırımcıları çekmek için iyi bir gösterge.
Kırgızistan AB’nin istikrarlı kalkınma ve iyi yönetim teşvik etmenin özel sistemini(GSP+) kullanıcı statüsüne sahip oldu. GSP+ statüsünü kullanmak, AB pazarına ihracatını artırması ve çeşitlendirmesinde yeni olanakların sağlanması bağlamında Kırgızistan için çok önemli. Kırgızistan, AB ülkelerine 6 binden fazla ürün çeşidi gümrüksüz ihracatını uygulamaya erişim aldı. Ayrıca, GSP+ statüsü Kırgızistan’a ekonominin çeşitli sektörlerini geliştirmede yabancı yatırım çekmesine yardımcı olacak. Daha önce ihracatçılar meyve ve sebzenin belirli türleri için yüzde 14,6 ve giysi için yüzde 5 ila 9 oranlarında gümrük vergisi ödüyordu.
2015 yılında Kırgızistan’da yatırımlar hakkında yasa çıkarıldı. Yatırımcılar istikrar hakkında anlaşma imzaladığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle diğer dolaylı vergi ve vergi dışı ödemeler hariç, katma değer vergisi dahil vergi ödeme koşulları için en uygununu seçme hakkına sahip oldu.