Öncelikle kilo vermeye karar veren kişi mantıklı olmalı ve bu şekilde hareket etmelidir. Bir insan bir günde şişmanlamıyorsa bir günde veya bir kaç günde zayıflayamaz. Kilo verme planlanmalı uzun süreye yayılarak hedefli bir programla kilo vermeye başlanmalı ve yılmadan devam edilmelidir.
Kilo vermek için acele edilmemeli. Hızla zayıflayan kişiler hızla şişmanlar.
Her ay alınan 100 gr kilo, yılda 1,2 kilo, 5 yılda 6 kilo yapar. Bu da erişkin bir insanın 6 yılda bir beden büyümesi demektir. 38 beden işe başlayan birinin, 20 yıl sonra 44-46 beden olması demektir. Zamanında kilosuna dikkat etmeyen herkesin bunun farkında olması gerekiyor.
Uzun süreler yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle kilo alanlar su ile kas kaybı yerine yağ kaybetmeye yönelik diyetleri tercih etmeli.
Kulaktan dolma, sağdan soldan kaynağı belirsiz ve kişiye özel olmayan diyetler uygulanmamalı mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Türkiye’de herkesin bir aile hekimi bulunuyor ne yapılmasını bilmeyen kişiler aile hekimlerine danışabilir, gerekli yönlendirmeyi aile hekimlerinden alabilir.
Zayıflamak isteyen kişi hastaneye başvurduğunda ilk önce çeşitli testlerle vücudundaki yağ oranı ve hormon dengesi ölçülür.
Diyetisyen kontrolünde bir hedef belirlenir ve kişinin yeme alışkanlıkları, hastalıkları, yaşı, cinsiyeti doğrultusunda bir planlama yapılır. Kişi, önerilen egzersizler için Fizik Tedavi’den, psikolojik destek gerekiyorsa Psikiyatri Bölümü’den, hormonal şişmanlama söz konusuysa Endokrinoloji’den, lipid tablosu yüksekse Kardiyoloji’den destek alabilir. Bu departmanların işbirliğiyle sağlıklı diyet için gerekli olan multi-disipliner tedavi ve yaklaşım sağlanmış olur.
Kas kaybını önlemek ve vücudu hızlandırmak için bol bol egzersiz yapılmalı. Uzun süre hareket etmeyen ve az enerji harcayan vücut kendini düşük kaloriyle çalışmaya ayarlar ve biraz fazla yemek yenildiği zaman besinleri yağ olarak depolar.