Kaygının Hafıza Üzerindeki Etkisi İncelendi ve Hatıraları Etkilediği Ortaya Çıktı
Kanada Waterloo Üniversitesi araştırmacıları kaygının hafıza üzerindeki etkisini inceledi. Waterloo Üniversitesi’nde okuyan 64’ü kadın 80 lisans öğrencisine rastgele sunulan kelimenin bir canlıyı temsil edip etmediği soruldu ve sunulan kelimede sesli harfi bulmaları istendi ve öğrenciler iki gruba yerleştirildi. Ayrıca, öğrenciler ortalama kaygı bozukluğu seviyelerine göre yüksek ve düşük anksiyete olmak üzere iki gruba daha ayrıldılar.
Katılımcılara nötr ve olumsuz etki yapabilecek görseller üzerine yerleştirilmiş 72 kelime gösterildi.
Araştırma sonuçlarına göre; kaygısı yüksek olan katılımcıların hafızalarının duygusal içeriklere karşı daha hassas olduğu, düşük anksiyete grubundaki katılımcılar için nötr olduğu görüldü.
Anksiyetesi yüksek olan kişiler tercihen tehdit kaynaklarını araştırdılar ya da dikkatlerini o yöne verdiler, bu da nötr yerine olumsuz kelimeleri daha iyi hatırlamalarını sağladı.
Araştırmacılardan Christopher Lee, “Duygusal olayları düşünmek sizi olumsuz bir zihniyete taşıyabilir ve içinde bulunduğunuz ortamı algılayış biçiminizi değiştirebilir veya ortama önyargıyla yaklaşmanıza neden olabilir” dedi.