Katalonya İspanya’dan Ayrılmayacak Seçim Sonuçları Açıklandı

Katalonya İspanya'dan Ayrılmayacak Seçim Sonuçları Açıklandı

Katalonya yerel parlamento seçimlerinde, Evet için Birlik ittifakı yüzde 39,5 oranında oy alarak 135 kişilik Özerk Katalonya Parlamentosuna 62 milletvekili soktu.

Seçim ittifakına katılmayan aşırı sol ayrılıkçı parti yüzde 8 oy alarak 10 milletvekili çıkarabildi.

Yerel hükümetin kurulması için 68 milletvekilinden güvenoyu gerekiyor.

İttifak sözcüsü Raul Romeva “Katalonya’yı yönetmek ve yol haritamızı uygulamak için açık bir yetki aldık. Bunu konuşarak ve müzakere ederek yapacağız. Katalonya’yı bağımsızlıkla ilgili referanduma götürmek istiyoruz ama önce İspanya ve Avrupa’dan gelecek tepkileri beklememiz gerekiyor” dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, “Katalonya’da yapılan seçimler bazılarının gördüğü gibi referandum değil, İspanyol Anayasası ve Katalonya statüsü gereği özerk yönetim seçimleridir. Sandıktan bekledikleri desteği alamamışlardır. Bağımsızlık yanlılarının hiçbir yasal dayanaklarının olmadığı görülmüştür. Ulusal egemenliğe, yasalara, İspanyolların eşitlik ve özgürlük haklarına karşı olmadığı sürece Katalonya’yı dinlemeye hazırım” dedi.

Bağımsızlık isteyen ittifakların toplam oy oranı yüzde 47,8’de kaldı. Ayrılıkçı partiler parlamentoda salt çoğunluğu sağlasada seçim sonuçlarına göre Katalanların yüzde 52,2’si bağımsızlığa karşı olduğu sonucu ortaya çıktı.

Oluşan bu oranda çok ciddi anlamda Katalonya halkının maddi yönden zarara uğrayabileceği endişesi yatıyor. Katalon ekibi Barcelona kulübünün İspanya liginden ihracı da gündeme gelmişti. Katalonya özerk bölgesi İspanya’dan ayrılırsa çok ciddi maddi krizin içine düşecek. Bu nedenle Katalonya halkının yüzde 52,2’si bağımsızlığı istemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir