Başbakan Binali Yıldırım, inşaatı süren Küçük Çamlıca Televizyon Kulesinde incelemelerde bulundu. Yıldırım televizyon kulesini bu yılın ortalarında açmayı hedeflediklerini söyledi. 1 Mart 2016 tarihinde yapımına başlanan Çamlıca Tv Radyo Kulesi toplam 365 metre 50 cm yüksekliğe sahip olacak. Deniz seviyesinden ölçüldüğünde 583 metrelik bir yüksekliğe sahip. Kule tamamlandığında Eyfel Kulesi’ni geçecek. Kule inşaatı kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde bütün partilerin ortak kararıyla alındı.
Yerin altında 21 metre derinliğe kadar temel kazısı yapıldı ve beton temel atıldı. Kule beton yüksekliği 220 metre 50 cm. Bir de üzerinde 145 metre radyoların televizyonların konacağı çelik anten var.
Kulenin 33 ve 34. Katlarda seyir terası var. İstanbullular veya gelen ziyaretçiler bu seyir teraslarında İstanbul’un her tarafını izleme imkanı bulacak. 39 ve 40. Katlarda da restoran kısımları var.
Burada yaklaşık olarak 125 vericiye hizmet verecek. TRT’nin de kendi kulesi var. Orada da vericiler olacak. Vericiler yetersiz gelirse İstanbul’u değişik yerlerinde 12 tane daha emisyon noktası bulunuyor. Bu noktalara da kanallar verici yerleştirerek yayın yapabilecekler.
Kulenin maliyetinin 170 milyon TL olduğu belirtiliyor.
RTÜK ihalesi çeşitli nedenlerle onaylanamadığından 10 yıl için frekanslar televizyon kanallarına ihale edilemedi.
DVB-T2 mevcut PAL, SECAM vb analog karasal yayınlarının yerine geçmesi amacıyla tasarlanan bir sistemdir. Analog karasal Televizyon yayıncılığında kullanılan UHF ve VHF bandlarındaki kanalların kaldırılmasıyla boşalan frekanslara yerleştirilmektedir.
Karasal DVB-T2 ağları hem set üstü kutu(Set-top Box) hem de bütünleşmiş dijital TV(IDTV) alıcılarıyla alınabilmektedir.
Tüm bu altyapının kurulmasına RTÜK tarafından yapılacak frekans ihalesinin ardından yayıncıların belli olmasıyla başlanacak.
Yeni nesil karasal DVB-T2 teknik standartları yüzde 30 verimlilik artışı getirmektedir. İngiltere’de FreeViewHD(4 kanal), İtalya’da Europa7HD(12 kanal), İsveçte(4 kanal), Ukrayna’da 4 ulusal multipleksten 32 SD ve HD kanal, Danimarka ve çeşitli ülkelerden birçok kanal daha yeni nesil dijital karasal DVB-T2 yayına geçmiş durumda.
DVB-T2, HEVC sıkıştırma H265 algoritmasıyla kullanıma başlayabilir. DVB-T2 ile birlikte HEVC, 8K UHD videoya imkan veriyor. Bu sayede Ultra HD çözünürlüğe ulaşılacak ve daha fazla sıkıştırma sağlanacak. Bu özellik şu anda mevcut kullanılan uydu alıcılarda bulunmuyor. Bu özellikle DVB-T2 karasal sistemine geçilirse uydu sistemine göre netlik yönünden üstünlük sağlayacak. Karasal sayısal sistemde sadece dönüştürücü kutusuyla çok ucuz fiyatlarda en mükemmel görüntü kalitesi 4K ve üzeri izlenebilir.