Nesne çizmeye başlanması:
Karakalem çiziminde yeterli alıştırma şekilleri çizdikten sonra nesne çizimine başlanabilir. Başlangıç için basit bir ev eşyası ( bardak, şişe, kavanoz gibi ) seçilebilir. Nesnenin çok karmaşık olmaması gerekir. Çizilecek nesne masaya yerleştirilir ve nesneye dikkatli bir şekilde bakılır. Şeklin genel hatları ayır edilmeli, boyuyla genişliği arasındaki oran algılanmalıdır. Işığın nesne üzerine nasıl düştüğüne bakılır. Nesnenin rengi , dokusu ve hatları incelenir. Bir nesneye bu şekilde bakıldığında: nesne bir şekil, bir renk alanı veya aydınlık bir form olarak ele alınır, çizimde buna benzer.
Çizime başlarken önce bir taslak çizilmeye çalışılır. Nesne göz hizasına yerleştirilerek perspektif sorunu en aza indirilir ve çizime başlanır. Görüntü yorumlanmadan ve üzerinde çok düşünülmeden sadece görmeye ve görüleni çizmeye çalışılır. İlk çizimlerde en büyük sorun elin hantallığıdır. Defalarca tekrarlanacak alıştırmalarla bu sorun giderilecek , elin ve gözün birlikte çalışması aşamalı olarak sağlanacaktır.
Aşağıdaki resimde bir sürahi çizimi gösterilmiştir:
Hataların çizim sırasında düzeltilmesi:
Taslak olabildiğince iyi çizildikten sonra çizime ara verilir ve çizim ve nesneye göz atılır. Doğru ve hatalı noktalar ayırt edilir. Hatalı noktalar silgi ile silinmeden , üzerinden bir daha geçilerek çizim doğru bir şekilde yeniden çizilir. Çizilen şekil nesneye benzeyinceye kadar çizgilerin düzeltilmesine devam edilir.
Hatalı çizgiler silinmeden, doğru çizginin hatalı çizgi üzerine çizebilme becerisi kazanıldığında çizim doğruya daha yakın olur. Eski çizgiler silinip yeniden çizilmeye çalışıldığında aynı hataların tekrarlanması mümkündür.
Çizgilerin kötü ve karışık görünmesi önemli değildir. İnsan gözü doğru çizgilere kayma ve hatalı çizgileri göz ardı etme eğilimindedir. Nesnenin şekli her zaman doğru olandır.