Karakalem çizimlerinde yeni başlayanlar, nesneleri ve figürleri genellikle çok küçük çizer. Bu durum görünen boy adı verilen çizim olgusundan kaynaklanır. Bu terim bir nesne ve figürün gözünüze görünen boyunu ifade eder. Çizim yaparken gözünüze görünen boyu esas alırsanız nesne ve figürün kağıt üzerindeki boyu oldukça küçük olacaktır.
Mümkün olabildiğince büyük çizmeye çalışın. Nesne ve figürler kağıdınızın üzerinde en büyük alanı kaplamalıdır. Büyük çizerseniz, çok daha geniş bir manevra alanına sahip olacağınız için hatalarınızı daha kolay görebilir ve gereken şekilde düzeltebilirsiniz.
Görünen boyu yani figürün ya da nesnenin bulunduğunuz noktadan göründüğü büyüklüğü hesaplamak için bir kurşun kalemi kol açıklığında tutun ve nesnenin veya figürün kalem boyunun ne kadarına eşit olduğunu ölçün.
Kullandığınız kağıt boyu ne olursa olsun çizdiğiniz figürler veya nesneler en büyük alanı kaplamalıdır.
Daha büyük kağıt kullanıyorsanız, daha büyük çizim yapmalısınız. Bu yaklaşıma bir kez alıştıktan sonra kendinize olan güveniniz artacaktır. Büyük çizdiğinizde hatalar konusunda daha az endişe duyarsınız ve hatalarınızı düzeltmek daha eğlenceli hale gelir. İlerledikçe, her boyda çizim yapmayı (minyatürden duvar resmine kadar) öğrenebilirsiniz. Her boyda çizim yapmayı öğrenmek eğlenceli ve keyif vericidir.
Kendinize olan güveniniz artığında, bir duvara birkaç duvar kağıdı altlığı şeridi yapıştırın ve dev boyutta, yani doğal şekilden daha büyük çizim yapın. Oranlar biraz bozulabilir ama bu canınızı sıkmasın; doğal şekilden daha büyük çizim yapmak son derece özgürleştirici bir deneyimdir. Bu çalışma teknik olarak hatalı yönlerinizi görmenizi de sağlayabilir. Hata eğiliminizin ne olduğunu belirledikten sonra bu hatayı düzeltmek çok daha kolay hale gelir ve becerinizi doğru yolda bir adım ileri taşımış olursunuz.
Başlangıçta büyük çizim yaparken zorlanabilirsiniz ve kendinize sürekli olarak daha kalın ve daha geniş çizmeniz gerektiğini hatırlatmanız gerekebilir. İlk zamanlarda görünen boyda çizmek son derece doğal gelse de bu yaklaşım bizim kendi bilincimizden ve çizim ne kadar küçük olursa hata da o kadar küçük olur şeklindeki hatalı düşünceden kaynaklanır. Büyük çizimlerde hataların ne kadar kolay düzeltildiğini gördükten sonra görünen boyda çizim yapmak istemeyeceksiniz.