Pvc Kanser Yapar Mı?
Polivinil klorür (03 PVC, 03 V) genellikle PVC olarak bilinir. Polivinilkarbon (PVC) plastiklerine yüzde 40’a varan oranlarda plastifiyan olarak katılabilen fitalatlar karaciğer kanserojeni olarak bilinmektedir. Bu madde endokrin sistemini bozuyor. Son 40 yıl içindeki gözlemler endokrin bozucuların üreme sisteminde endişe verici düzeyde değişimler yaptığını ortaya koymuştur.
PVC plastik malzemesi içindeki zararlı maddeler gıdalara doğrudan sızdığı için kansere neden olur ve gıda ürünlerinde kesinlikle kullanılmaması gerekir.
Bir başka endokrin bozucu kanserojen Bisfenol-A (BFA) polikarbonat plastiklerde, epoksi reçinelerde, polyesterde, lastik ve poliamid sanayinde, PVC plastik pencerelerde, kompakt disklerde, iş güvenlik kasklarında, kurşun geçirmez camların yüzeyine kaplanan filmlerde, otomotiv parçalarında, toz boyalarda, su ve süt şişelerinde, bebek biberonu, birçok elektrik ve elektronik parça yapımında kullanılmaktadır. BFA’nın çok geniş kullanım alanının olması günlük hayatta kişilerin BFA ile temas etme risklerini artırmaktadır.
BFA genel olarak polyester üretimi, termal kâğıt üretimi, PVC plastiklerde katkı maddesi olarak kullanımı, lastik ve poliamid sanayinde kullanımı yüzde 0,2–0,3 oranlarında değişmektedir.
Dünyada PVC’nin yüzde 50’den fazlası yapı sektöründe kullanılır. Bina malzemesi olarak, PVC ucuz ve kolay monte edilebilirdir. Son yıllarda PVC geleneksel ve sağlıklı yapı malzemeleri olan ahşap, beton ve kilin birçok alanda yerini almıştır.
PVC’nin kullanım alanları arasında, kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme, hobi malzemeleri sayılabilir. Esnek ve ucuz olması nedeni ile malzeme su ve atık su endüstrisinde boru hatları için çok yaygın olarak kullanılır. Son 50 yıldır sağlık sektöründe de kullanıma girmiştir. Parenteral kullanılan sıvıların, kan ve kan ürünlerinin torbalarında ve transfüzyon setlerinde, kateter, kanül ve drenlerde, stoma ürünlerinde ve daha birçok yerde PVC’ye rastlamaktayız. Polivinil klorid, monomer haldeki vinil kloridin polimerizasyonu ile üretilir. PVC sert bir plastik olup, daha yumuşak ve daha esnek hale getirmek için plastifiyanlar ilave edilir.
Türkiyede bir çok yerde, özellikle kireç ocaklarında çeşitli lastik, kauçuk, plastik, poliester ve PVC artıkları yakıt olarak kullanılmaktadır. Aslında bu gibi yerlerde ve çöp yakma tesislerinde PCDD ve PCDF gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden olan PVC türü maddeler yakılmamalıdır.
Plastikler yanma sırasında kanserojen diaksinleri oluşturur ve ayırca, çöpe diğer tehlikeli maddelerin geçmesine bulaşmasına neden olur.
PVC yakıldığında kilogramı başına 100 mg klorfenol oluşturulduğu belirlenmiştir.
Federal Almanya da eski kabloları yakan bir tesisin uçucu külünde ve külünde dioksinler bulunmuştur.
Alınacak önlemler olarak PVC’lerin yavaş yavaş kullanımdan çekilmesi, ambalaj malzemesi olarak veya diğer sahalarda kullanılmaması gerekiyor.
Türkiye’ye özellikle Çin’den milyonlarca PVC ürün girmektedir.
Yasalarla ağırmetal içerikli stabilizatörlerin kullanılmamasının sağlanması gerekiyor.
Dioksinlerin kontaminasyonunda en önemli kaynaklardan olan klorlu organik kimyasalların (PVC gibi) kullanımı mümkün olduğu kadar sınırlandırılmalı.
Hepatobiliyer kanserler ve karaciğer anjiyosarkomu plastik endüstrisinde çalışanlarda görülen bir hastalıktır. Plastik endüstrisinde kullanılan polivinil klorür (PVC) plastiğin ilkel maddesi olan vinil klorür monomerine (VCM) maruziyetin bu hastalığa neden olduğu bilinmekte.