Kanserojen Kimyasal Tekstil Ürünleri Yerine Sağlıklı Organik Tekstil Ürünleri Seçilmeli
Sağlıksız malzemeden yapılmış bir ürüne markasına güvenildiği için organik tekstil ürününden daha fazla para ödeniyor.
Gıdalardan sonra insan sağlığını doğrudan etkileyen şey tekstil ürünleridir. Çünkü insan vücuduna temas eden giysiler ter yoluyla vücuda nüfus ediyor ve sağlığı en az gıdalar kadar etkiliyor.
Araştırmalar kıyafetler zararlı ise alerjilere ve kansere neden olduğunu belirtiyor. Satın alabileceğiniz sağlık açısından en tehlikeli kumaşlardan biri naylon ve plastikten üretilen Polyester ürünlerdir.
Tekstil ürünlerinde genellikle elyaf malzeme kullanılıyor. Elyaf ise organik, doğal ve sentetik olarak ayrılıyor.
Organik elyaflar kimyasal içeriksiz pamuk, bambu, mineral, süt proteini, soyadan üretiliyor. Doğal elyaflar hayvanlar, bitkiler ve madeni kaynaklardan elde edilirken, sentetik elyaflar petrol ve türevleriyle bazı kimyasallardan yapay olarak üretiliyor. Ucuza üretilen ütüleme ve yıkama kolaylığı sağlayan sentetik kumaşlar tekstil sektöründe son derece gözde.
Pamuk üretiminde çok yoğun tarım ve böcek ilacı kullanıldığı için organik olmayan pamuklu ürünler de düşünüldüğü kadar sağlıklı değil. Dünyadaki pamukların sadece yüzde 16’sı tamamen doğal.
Pamuk üretiminde kullanılan kimyasalların pek çoğu sinir sistemine zarar veren kanserojen maddeler içeriyor. Pestisitler, pamuğun liflerine yerleşiyor, yıkama ile kaybolmuyor ve cilt tarafından kolayca emiliyor.
Pamuğun ağartılması aşamasında kullanılan kimyasallar ve kükürt içeren boyar maddeler pamukta kalıntı bırakıyor. İşlenme aşamasında da pamuk liflerine alevlenmeyi geciktirici, ağartıcı, kimyasal yumuşatıcı, sentetik vaks ve son olarak da formaldehit sprey ekleniyor. Bu maddeler yıkamayla çıkmıyor ve doğrudan deriye ve solunan havaya nüfuz ediyor.
Organik tekstil ürünü, hammaddesinden nihai haline dönüşene kadar yetkili sertifika kuruluşlarınca denetleniyor. Herhangi bir aşama sertifikayla yapılmazsa nihai ürün organik olmaktan çıkıyor.
Bir tekstil ürününün organik olduğunu anlamak için mutlaka belirtilen standartlardan birini taşıyor olması gerekir.
Organik ürünün etiketinde de mutlaka bir ana sertifika numarası, bir lot numarası ve GOTS Product ibaresi bulunur. Bu standardın yanısıra uluslararası kabul gören OE (Organic Exchange 100 standardı), OEbl (Organic Exchange Blended Standard) sertifikaları bulunuyor.