Halk arasında tansiyon olarak bilinen kan basıncı ölçümü geleneksel yöntemlerle yapılmalıdır. Dijital ölçüm cihazları tam olarak doğru sonuçları verememektedir.
Önce manşon, hava kesesi önde olacak şekilde kola sıkıca sarılır. Manşonun alt kenarı dirsek çukuru kıvrımının 2.5-3 cm üstünde olacak şekilde sarılması önemlidir. Ölçerken sık yapılan hatalardan biri, dinleme aletinin (steteskopun) yanlış yerleştirilmesidir. Dinleme aleti kesinlikle manşonun altına sokulmamalıdır. Manşon tüpleri steteskop yerleştirilecek bölgenin dışında olacak şekilde manşon sarılmalıdır.
İlk ölçüm el bileğindeki atardamar nabzı parmakla hissedilerek yapılır. Sol el 2. ve 3. Parmaklarla bilek atardamarı hissedilirken, hava kesesi bu nabzın kaybolduğu düzeyin üzerine çıkacak şekilde şişirilir ve kese havası yavaş yavaş puvar vidası gevşetilerek kaçırılır. Nabzın tekrar hissedildiği basınç düzeyi yaklaşık olarak sistolik basınçtır. Diyastolik kan basıncı bu yöntemle ölçülemez, dinleme yöntemi ile ölçülür.
Dinleme yöntemi ile kan basıncını ölçmek için önce, dirsek kıvrımından geçen atardamar bulunmalıdır. Bu atardamar genellikle dirsek kıvrımının 1/3 iç kısmından geçer ve kol açık durumda iken el parmağıyla hissedilir. Kol kası gelişmiş olanlarda ortada, çok yaşlı olanlarda daha da iç yanda bulunabilir. Bu nabzın yerinin saptanması, steteskop üzerine konacağı için önemlidir (bazı elektronik cihazlarda nabız algılayıcı kısım varsa, bu bölge atardamar üzerine gelecek şekilde manşon yerleştirilmelidir. Sonra steteskopun diyafram kısmı bu atardamar üzerine orta sıkılıkta konur. Hava kesesi önce ölçümde tespit edilen sistolik kan basıncı değerinin 20-30 mmHg üzerinde olacak şekilde süratle puvar vasıtasıyla şişirilir. Şüphesiz bu sırada hava kaçırma vidası kapalı olmalıdır (Bir elimizle steteskopu tutarken, diğer elimizle havayı pompalamaktayız). Sonra kese basıncı saniyede 2-3 mmHg hızda, yavaş yavaş vida gevşetilerek düşürülür. Nabız sesinin hafif olarak duyulduğu an sistolik kan basıncını gösterir. Hava kaçırmaya devam edilirken sesler giderek kuvvetlenir ve tekrar hafiflemeye başlar. Seslerin kaybolduğu nokta diyastolik kan basıncını gösterir. Eğer ölçüm değerlerinde bir tereddüt olmuşsa, ikinci defa ölçmeden önce hava kesesi tamamen boşaltılır ve kese yeniden şişirilir. Yarı boşalmış bir kese tekrar şişirilirse kan basıncı yanlış olarak yüksek çıkabilir.
*Kendi kendine ( evde ) kan basıncı ölçümü: Hastaların kan basınçlarını kendilerinin ölçmesi için elektronik cihazlar geliştirilmiştir. Bunlar manşonu üst kola yarleştirilenler, el bileğine sarılanlar veya parmaktan ölçenler olarak üç tiptir. İlk ikisi daha sık kullanılmaktadır. Bu ölçümler şu amaçlar için yararlıdırlar: Beyaz önlük hipertansiyonunu saptamak, kan basıncında başlangıçta kısa süreli yükselmeleri saptamak, tedaviye cevabı saptamak ve hastanın tedaviye aktif olarak katılması ve uyumunu artırmak. Sağlıklı cihazlarla yapılan ev ölçüm değerleri, gerek hipertansiyon tanısının teyidinde gerekse tedavinin düzenlenmesinde hekime yararlı olur.
Ölçülen kan basıncını yazarken daha yüksek olan sistolik basınç yukarı yazılır ve bir / işaretiyle diyastolik basınç alta yazılır. Örneğin kan basıncı 120/80 mmHg diye yazıldığında, bu 120’ye 80 şeklinde okunmalıdır.(sistolik basınç 120, diyastolik basınç 80 mmHg (milimetre cıva))’dır.