Kamboçya Hakkında Bilgi Başkenti Nerede
Güneydoğu Asya’da yer alan bir ülke olan Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh kentidir. 181 bin 35 kilometrekare alana yayılan ülke, kuzeybatısında Tayland, kuzeydoğusuda Laos, doğusuda Vietnam ile komşudur. Ayrıca güney batı kıyıları Tayland Körfezi’nde yer alır.
15,2 milyonluk nüfusuyla, dünya sıralamasında 68. sırada yer almaktadır. Resmi dini Theravada Budizmi’dir, halkın yüzde 95’i Budist’tir.
Çok sayıda farklı ülkenin hakimiyetine giren Kamboçya, 1954 yılında Fransız sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanmıştır.
1972 yılında ilan edilen Khmer Cumhuriyeti, Kamboçya Komünist Partisi ile mücadelesinde başarısız olmuş, iç savaşı Kızıl Khmerler kazanmış ve 1976 yılında ülkenin adı Demokratik Kampuçya olarak değiştirilmiştir.
Kamboçya’da sosyalizm ve geleneksel elit toplumu bir arada tutmak isteyen Kamboçya Prensliği komünistlerin yer altına çekilerek Kamboçya hükümetine tavır almasına sebep olmuş, Kamboçya’nın Vietnam savaşında Güney Vietnam ve Amerikan tarafını tutmasıyla Kuzey Vietnam’ı destekler bir yapı içerisine bürünmüştür. Savaş Kamboçyalı komünistlerin askeri zaferiyle sonuçlanmış Amerika’nın Kamboçya kırsalını sürekli bombalamasıyla büyük yıkımlara sebebiyet vermiştir.
Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler, 1975-1979 tarihleri arasında ülkeyi kontrol etti. Çin destekli Kızıl Kmerlerlerin lideri olan Pol Pot’un ideolojisine göre, ülkede sadece köylü sınıfı olmalıydı. Bu amaçla ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkarlarını, kısacası köylü sınıfını oluşturmayan tüm Kamboçyalıları ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorladı. Çalışamayanlar ve muhalefet edenler Ortaçağ işkence yöntemleriyle öldürüldüler. Gözlük ve saatler de dahil olmak üzere tüm teknolojik aletler yasaklandı. Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3,3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler (1975-1979). Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü.
Pol Pot rejiminin 1977’de Vietnam’la girdiği çatışma sonucunda ülke yeniden iç savaşa sürüklenmiş, 1990 yılında BM tarafından başlatılan müzakereler sonucunda iç barış sağlanarak 1991 yılında ülke Kamboçya Devleti adını almıştır.
Ülkede 1991 yılında seçimler yapıldı. Kızıl Khmerler 1998’de Pol Pot’un ölümüyle tamamen dağıldı.
Tuol Sleng Soykırım Müzesi, Kamboçya’nın trajik ve tüyler ürpertici geçmişi sergilenmektedir. Kızıl Kmerler’in sorgulama ofisi olarak kullandığı, eskiden okul olan Security Prison 21 (Güvenlik Ofisi 21), Kızıl Kımerlerin yaptığı işkenceleri anlatan bir müzeye dönüştürülmüştür.
Kamboçya, 1993 yılından bu yana Meşruti Krallıkla yönetilmektedir. Ülkede iki meclisli parlamenter sistem mevcuttur. Parlamento, 123 üyeli Milli Meclis ve 61 üyeli Senato’dan oluşmaktadır.
Ülke insanları oldukça fakirdir. Ana geçim kaynağı tekstil ve tarımdır. Tarım ürünleri içerisinde pirinç çoğu Asya ülkesinde olduğu gibi önemli yer tutar. Turizm son yıllarda gelişme göstermektedir.
Başlıca ticaret ortakları : Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong, Singapur, İngiltere ve Almanya’dır.
Başlıca ihracat kalemleri : tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, elektrikli makine ve cihazlar, pirinç.
Başlıca ithalat kalemleri : hazır giyim ara ürünleri, petrol ürünleri, inşaat malzemesi, makina, motorlu araçlar, kozmetik ve eczacılık ürünleri.
Kamboçya’nın Türkiye’ye yönelik doğrudan sermaye yatırımı bulunmamaktadır ve Türkiye’de faaliyette bulunan Kamboçya sermayeli firma bulunmamaktadır. Türkiye’nin Kamboçya’ya yönelik doğrudan sermaye yatırımı yaklaşık 13 milyon dolardır. Ülkede faaliyette bulunan Türk sermayeli firma sayısı 5’tir;
Kamboçya’da genel olarak sağlık hizmetleri gelişmemiş olup, hijyen koşulları da yeterli değildir. Başkentte yabancıların başvurabilecekleri, hijyen koşulları iyi olan klinik ve özel hastaneler bulunmaktadır. Ülkede ilaç fiyatları yüksek olup ilaç sahteciliği yaygındır.