Kalp Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz Ne Yapmalıyız Nasıl Beslenmeliyiz
Diş ve ağız sağlığına özen göstermeyen kişilerde kalp hastalığı riski daha yüksektir. Yetişkinlerin pek çoğunda diş eti iltihabı bulunuyor. Bakteriler çene kemiğine ve diş köklerine saldırıyor ve dişlerin dökülmesine neden olarak, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bakteriler kan dolaşımıyla vücudun her bir yanına ulaşır ve kalp krizine de neden olabilirler.
Kalp sağlığını sağlıksız beslenme, stres, hareketsiz yaşam, sigara ve yoğun fiziksel aktivite etkiliyor.
Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre erkeklerdeki kellik kalp hastalıklarıyla ilişkili. Erkeklerde saç dökülmesi kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 32 oranında artırıyor. Saçları erken yaşta dökülmeyen başlayan erkekler kalp sağlığına daha çok dikkat etmeli.
Koroner kalp hastalıkları en fazla yaşam kaybına neden olan hastalıklardan. Koroner kalp hastalığının belirtileri; göğüs ağrısı, baskı, ağırlık, daralma, hissizlik ve boyun, sırt, çene ve omuzda sıkışma olarak sıralanabilir. Çok erken yaşlarda damarlar tıkanmaya başlıyor, damarlar tıkandığında kalp krizi geçirilerek yaşam kaybı oluyor.
Kalp sağlığını korumak için;
Kabak ve semizotu mutlaka tüketilmeli
Yulaflı yiyecekler, sebze suyu, domates ve domates salçası tüketilmeli
Deniz ürünleri, baklagiller ve kuruyemişler menüde mutlaka yer almalı
Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığı üzerinde çok olumlu, balıklardan somon ve sardalya Omega 3 açısından zengin.
Ceviz, fındık, badem, ıspanak, brokoli, marul, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, soya yağı(genetiği bozulmamış) tüketimi öneriliyor.
Süt yaş ilerledikçe azaltılmalı. Yarım yağlı süt tüketilmeli. Kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı.
Yağ kullanımı az olmalı. Hamur işi, fast food türü gıdalar tüketilmemeli. Kırmızı et az ve yağsız tüketilmeli. Tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, tavuğun derisi yenmemeli. Balık dışında başka deniz ürünü tüketilmemeli. Günde en fazla 1,5 çay kaşığı tuz kullanılmalı. Margarin yerine tereyağı kullanılmalı. Yağ yakılarak yemek pişirilmemeli tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmeli. Haftada 2-3 kez haşlama şeklinde yumurta tüketilebilir. Meyve ve sebzelerin kalori miktarlarına dikkat edilerek ölçülü tüketilmeli.
Kalbi korumak için spor yapılmalı ve kan basıncı ile kolestrolün normal değerlerde tutulması sağlanmalıdır.