Dioksin, en toksik maddelerden biridir ve bağışıklık sistemini negatif yönde etkiliyor. Amerikan Çevre Koruma Dairesi (EPA)’ya göre dioksinler olası insan kanserojeni sınıfında yer alıyor.
Dioksine maruz kalınması başta kanser olmak üzere, kloroakne, wasting sendromu, gelişim bozuklukları, doğumsal anomaliler, üreme bozuklukları, yüksek tansiyon ve astım gibi birçok olumsuz etkilere neden olmaktadır.
İnsanlar tarafından en sık kullanılan tuvalet kâğıtları, kâğıt havlu, peçete ve mendiller, süt veya meyve suyu kartonları, kahve filtreleri, tek kullanımlık çocuk bezleri ve kadın pedleri, vajinal tamponlar, kâğıt tabakalar vb ürünler klorlu ağartma işleminden geçtiklerinde dioksin içerirler. Dioksinler, bu ürünlerden vücudumuzun duyarlı kısımlarına geçiyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırmada, vajinal tamponlarda 130 ppm, pedlerde ise 400 ppm dioksin bulunmuştur. Bu küçük miktarlar bile insan derisi tarafından kolayca emiliyor.
Dioksinler, kâğıt sanayinde klorla ağartma işlemi sırasında oluşuyor. Bu ürünleri alırken klorlu ağartma işleminden geçip geçmediği dioksin içerip içermediğine dikkat etmek gerekiyor.