2019 Kadir Gecesi Ne Zaman Hangi Gün ve Anlamı

2019 Kadir Gecesi Ne Zaman

2019 yılında Kadir Gecesi 31 Mayıs Cuma’ya denk geliyor.

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur’anın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed’e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kadir, azamet ve şeref demektir.

Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekte. İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız, demiştir.

Kadir Gecesi, Kur’ân’da şöyle tanımlanmıştır: Şüphesiz ki Biz Kuran’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler de inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

İslam inancına göre Allah Kur’anın ilk ayetlerini Cebrail isimli melek aracılığıyla Hz. Muhammed’e Nur Dağı Hira Mağarası’nda göndermiştir. İndirilen ilk ayetler Alak Suresi’nin ilk 5 ayetidir.

Hz. Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında toplumdan uzaklaşarak Mekke’nin kuzeyinde, Nur dağı’ndaki Hira mağarasında inzivaya çekilmeyi ve burada vakit geçirmeyi adet edinmiş, bu durum 1-2 yıl devam etmiştir. 610 yılında bir Ramazan gecesi (Kadir gecesi) hırkasına bürünüp Hira Mağarasında tefekküre daldığı bir sırada ilk vahyi almıştır. Muhammed’in 610 yılından başlayarak, vefat ettiği yıl olan 632’ye kadar aldığı vahiyler Kur’an’ı oluşturur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir