Kadınlar 30’lu yaşlara girdiğinde metabolizmasının eskisine göre yavaşladığını hissetmeye başlar. Yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması, hareketin azalması, kronik hastalıklar, evlilik, çocuk sahibi olma, erken menopoz, stres, iş gibi faktörler kilo alma sebepleridir.
Östrojen hormonunun düzensizlikleri, stres, yetersiz uyku kadınlarda kilo artışına sebebiyet verebilir. Bu yaşlarda kişiler beslenmesini mutlaka yeniden gözden geçirmelidir.
35 yaşını aşmış kadınlarda bazı hormonlar kilo alma nedenidir. Östrojen fazlalığı başlıca hormonal dengesizliklerdendir. Bunun başlıca göstergesi de karın bölgesi yağlanması, kilo alımı, ruh halinde değişiklikler ve şişkinliktir.
Erkeklerde östrojen baskınlığı belirtileri genelde 40 yaş sonrası ortaya çıkar ve karın bölgesi yağlanmaya, saçlar dökülmeye, göğüs oluşumu ve halsizlik gözlemlenmeye başlar.
Vücudunda ani ve beklenmedik şekilde yağlanma gözlemleyenlerin tiroit bezlerini kontrol ettirmesi önerilir. Östrojen fazlalığı, şişkinliğe ve ödeme de neden olabilir. Zararlı östrojen depo edilir ve atılması da zordur. Şişkinlik kalıcı hale gelir ve vücut alınan kalorileri metabolize edemediği için bu kaloriler vücutta yağ olarak depolanır.