Kadife Ne Demek Kadife Kumaşı Tarihçesi

Kadife Ne Demek Kadife Kumaşı Tarihçesi

Kadife Ne Demek Kadife Kumaşı Tarihçesi

Kadife atkı ve çözgü ipliklerinin arasında hav oluşturan ek çözgülü kumaş türleridir.

Özellikle Osmanlı döneminde kemha ile beraber en çok kullanılan kumaştır.
Çözgüsü ipek, atkısı ipek (bazen de pamuktan) olan, havlı bir kumaş çeşididir.

Bu kumaş naylon, yün, pamuk reyon veya ipekle dokunur. Eski kadifelerin çoğu ipek ve pamuktan dokunurdu. Atkı ve çözgüsünün ipek ve pamuk olmasına göre de kadifeler değişirdi.

Kadife tekniği oldukça eskilere dayanan karmaşık bir dokuma tekniğidir. Kadifenin havı, çözgülerin arasına atılan fazla çözgü iplerinin önyüze çıkarılıp, aynı seviyede kesilmesiyle yapılır.

XII. yüzyıldan itibaren Venedik ve Cenova şehirlerindeki birçok dokumacı, gümüş ve altın işlemeli kadifeler imal etmişlerdir. Kadifenin Türk giyim ve kuşamındada önemli bir yeri vardır.

XIV. ve XV. yüzyıllarda Bursa’da dokunan ipekli kadifeler, Avrupa’da çok aranan kumaşlar arasına girmiştir. İstanbul bir zamanlar, kadife ticaretinin merkeziydi.

Zamanla gerileyen kadife sanayii 19. yüzyılda iyice durakladı. Doğuda yapılan bu kumaş zamanla batıya girmiş; giyim eşyası ve döşemelik olarak kullanılmıştır.

Avrupa’da dokumacılık, sanayi haline gelince Türk kadifeciliği gerilemiştir. Bunun sonucunda Avrupa fabrikalarında dokunan kadifeler Türk pazarlarını da kaplamıştır.

Çeşitli kayıtlara göre Bursa’dan sonra Bilecik, Aydos, Karaman gibi merkezler, kadife dokunan yerler olarak anılır. Daha sonraları ise Üsküdar’da çatma kadifeler dokunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir