Kaçak Elektrik Ücreti Dürüst Tüketicilerden Yasayla Alınacak

Kaçak Elektrik Ücreti Dürüst Tüketicilerden Yasayla Alınacak

3 Yılda 13 Milyar Liralık elektrik kayıp ve kaçak tahsilatı dürüst vatandaşlardan yapıldı.

Hükümet son dönemde mahkemelerin iptal ettiği kayıp ve kaçak elektrik ücretlerinin dürüst vatandaşlardan alınması durumunu yasal olarak devam ettirme kararı aldı. Buna göre artık tüketiciler bu konuda dava açamayacağı gibi tüketici hakem heyetlerine başvurmaları da yasaklanacak.

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre; Teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alır ve tüketicilere yansıtılır, düzenlemesi getiriliyor. Bu bedelin tüketicilere yansıtılması çalışmalarını EPDK gerçekleştirecek.

Maddi hatalar dışında tüketiciler hakem heyetlerine başvuramayacaklar. Yasa taslağına eklenen geçici bir madde ile devam eden davalar da geçersiz hale getirilecek.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından yapılan nitelikli dolandırıcılıkla kullanılan kaçak elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gidilmesinin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığının tespitini yapmış ve mevcut uygulamanın kamu yararına aykırılığını net bir şekilde tespit etmişti. Yani dağıtım şirketlerine her durumda kar ettirme üzerine kurulu bu sistemde kamu yararı bulunmamaktadır.

Serbestleştirilmiş bir piyasada hırsızlığın bedelinin dürüst tüketicilerden tahsilatı söz konusu olamaz. Serbest piyasada hırsızlığa karşı sigorta uygulaması ya da şirket sahibinin sorumluluğu esastır.

Özelleştirmelerle birlikte kayıp-kaçak oranlarının gerçekte ne kadar olduğu da bilinemez hale gelmiştir. Şirketlerin talepleri üzerine önce genel olarak daha sonra bazı bölgeler bazında hedef kayıp-kaçak oranları sürekli olarak yükseltilmiş ve bu alanda sağlıklı bir denetim ortamı da oluşturulmamıştır.

Nitelikli dolandırıcıların kaçak elektrik kullanmasını önlemek için denetim mekanizması geliştirilmesi, kaçak kullanımın ortadan kalkması için dağıtım şirketlerinin gerekli tedbirleri alması sağlanmalıdır. Devletin burada yapması gereken, Elektriğin temel bir insani hak olduğunu unutmadan gerekli çözümler sunmaktır.

Nitelikli dolandırıcılık suçu işleyerek kaçak elektrik kullanan suçluların, bu yasa geçerse yakalanmaları daha da güçleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir