Jeotermal enerji, gelişmekte olan ülkeler için maliyetlerde verimlilik, sürdürülebilir gıda üretimi ve işlenmesi konularında fırsatlar sunuyor.
Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir birincil enerji kaynağıdır.
Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir özkaynak teşkil eden, temiz ve çevre dostu, yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyon, konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında vb. alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar sunan, rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olan, kullanıma hazır niteliği, fosil enerji veya diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olması, arama kuyularının doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon alanlarına dönüştürülebilmesi, yangın, patlama, zehirleme gibi risk faktörleri taşımadığından güvenilir olması, yüzde 95’in üzerinde verimlilik sağlaması, diğer enerji türleri üretiminin aksine tesis alanı ihtiyacının asgari düzeylerde kalması, yerel niteliği nedeniyle ithalinin ve ihracının uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmemesi, konutlara fuel-oil, mazot, kömür, odun taşınması gibi sorunlar içermemesi ve yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı, gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır.
Gıda işlemede düşük bütçeli enerji temininde yaşanan eksiklikler nedeniyle üretilen gıda ürünlerinin yarısı hasat sonrası kaybediliyor.
Gıdaların kurutulma, sütün pastörize edilme ve sterilizasyon süreçleri ısı enerjisini cazip hale getiriyor. Gıda güvenliği için de bir destek oluşturabiliyor.
Dünya çapında, 38 ülkede tarımsal üretim uygulamalarında jeotermal enerji kullanılırken, 24 ülkenin bu enerji kaynağından elektrik üretmek için yararlandığı ifade ediliyor.
İzlanda, Kosta Rika, El Salvador, Kenya, Yeni Zelanda ve Filipinler elektrik ihtiyacının Yüzde 10’undan fazlasını doğal ısı kaynaklarından elektrik üreterek karşılıyor.
Başlangıç maliyetleri, gelişmekte olan ülkelerin daha geniş ölçekte jeotermal enerji kullanımında en önemli engel olarak değerlendiriliyor.
Ancak başlangıç maliyetleri yüksek olduğu için sektörü desteklemek adına gerekli ortamın oluşturulması ve yatırımcıların çekilmesi için hükümetlerin öncü rolde bulunması gerekiyor.