İtalyan Şirketleri Türkiye’deki Krizden Endişeli TL Değer Kaybından Memnun

İtalyan Şirketleri Türkiye'deki Krizden Endişeli TL Değer Kaybından Memnun

İtalyan Ticaret Merkezi (ICE) İstanbul Başkanı Aniello Musella, Türkiye’yi önemseyen İtalyan firmaları bugün Türkiye’ye gelmekten korkuyor. Hali hazırda Türkiye’de ICE tarafından izlenen sabit 700 İtalyan şirket mevcut, dedi.

İtalyan şirketleri, Türkiye’deki 2017 fuarlarının neredeyse tamamına katılmayacak. Kısa süreli İtalyan yatırımcılar Türkiye’yi terk etti.

Darbe girişimi üzerinden 4 ay geçmesine rağmen, ekonomi yavaşlamakta, enflasyon artmakta ve TL değer kaybetmekte.

Türkiye’de bin 300’ün üzerinde İtalyan şirketin bulunduğunu belirten ICE İstanbul Başkanı Aniello Musella, ICE ve İtalyan şirketler arasında gerçekleşen periyodik toplantılarda, özellikle de hükümet nezdinde sabit yerel bir muhatap bulamadıklarını, Erdoğan’ın kamu çalışanları arasında (işadamlarında da olduğu gibi) gerçekleştirdiği aklama operasyonu İtalyan şirketlerimizin muhatap haritasını karmaşık hale getirmiştir, dedi.

Gebze’de faaliyet gösteren Bitossi sanayi işletmesi Genel Müdürü Francesco Panza, faaliyetlerini hiç ara vermeden sürdürdüğünü, endişeli olduklarını ancak Türkiye’de 20 yıldır yaşadığını ve diğer krizlere de şahit olduğunu belirterek, bu ülke halkı çok büyük bir reaksiyon kapasitesi ortaya koymaktadır, bu sebepten ötürü olumlu düşünmek istiyorum, dedi.

Textillium şirketi sahibi Andrea Visigalli, Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarının ihracat sayesinde ayakta kaldığını, TL’nin değer kaybetmesinin firmaları açısından avantajlı olduğunu, 2016 yılını yüzde 5 büyüme ile kapatacaklarını açıklarken TL’nin 2017 yılında da aynı şekilde değer kaybetmeye devam etmesi durumunda iş hacimlerinin daha da artacağını ifade etti.

Frost & Sullivan şirketinin Akdeniz Bölge sorumlusu Philip Reuter, Türkiye’nin özellikle Avrupa pazarı için üretim yaptığını paranın değer kaybetmesinin yabancı yatırımlarında olumsuz etki oluşturmayacağını, Ankara’nın aktüel olarak Rusya ve Orta Doğu’ya yakınlaşmasının, Türkiye’de düşük maliyetle üretim yapanlar açısından bir fırsata dönüşebileceğini açıklarken, yaşanan krizin inşaat(tuğla), turizm ve iç tüketim üzerinde etkili olduğunu ve son 10 yılda yüzde 500 oranında büyüme kaydeden THY’nin bugün last minute yolcu rezervasyonlarının yüzde 25 ve normal rezervasyonlarının yüzde 10 oranlarında azalmasıyla ilk kez türbülansa girdiğini, Avrupalı yolcu sayısında önemli bir düşüş gerçekleştiğini belirtti.

Banka ve şirketler için kredi sigortalama hizmeti sunan SACE analisti Alessandro Terzulli, 2016 yılının ilk 8 ayında İtalya’nın Türkiye’ye ihracatı yüzde 4,2 oranında azalmıştır. 2016 yılını 10 Milyon avro eşiğinin altında kapatmayı bekliyoruz. İtalyan şirketleri için Türkiye, orta vadede önemli bir ülke olmaya devam edecek. Rus pazarından daha da büyük olan Türkiye pazarının İtalyan ihracatı için 10.sırada yer aldığını unutmayalım, diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir